hello 2022

7+1 lenyűgöző Valentin-napi tény

A Valentin nap eredetét megismerve már tudjuk, hogy az év legromantikusabb napja mögött rendkívül érdekes történelem áll.

Most jöjjön még néhány érdekesség a szerelmesek napjáról:

1. Az első lapot egy herceg küldte a feleségének
A Valentin-napi lap küldésének legrégebbi feljegyzése egy francia középkori herceg, Károly költeménye volt, amit 1415-ben írt feleségének a londoni Tower börtönéből. A 21 éves Károly levelének egyik sora ez volt: ,,Már elegem van a szerelemből, nagyon szelíd Valentinom.”
Az ő levelét az évszázadok során még számtalan kézzel írt, díszes levél követte.

2. A virág ajándékozása a 17. században kezdődött
A vörös rózsa ajándékozása ma már nyilvánvalóan romantikus gesztus, de csak a 17. század végén vált népszerű szokássá. Valójában a gyakorlat arra vezethető vissza, amikor II. Károly svéd király egy perzsai utazása során megtanulta a „virágok nyelvét” – amely a különböző virágokat sajátos jelentéssel párosítja –, majd ezt követően bevezette a hagyományt Európában. A virágok ajándékozása a viktoriánus korszakban népszerű trenddé vált – beleértve a Valentin-napot is – a vörös rózsákkal, amik a mély szerelmet jelképezik.

3. A Valentin-nap a második legtöbb képeslapot megmozgató nap
Több milliónyi képeslap cserél gazdát Valentin-napon világszerte, így a Valentin-nap a karácsony után a második legnagyobb ünnep az üdvözlőlapok tekintetében.

4. Sokan négylábú kedvenceiknek vesznek ajándékot
A szőrös barátoknak is szükségük van szeretetre! Igazából nem is olyan meglepő, hogy sokan kutyájuknak, macskájuknak kedveskednek, hiszen gyakran ők jelentik a családot, legjobb barátot. Szintén világszinten sok-sok millió ajándékot zsebelnek be szőrös kedvenceink.

5. A legtöbbet az ékszerekre költenek az ajándékozók
A cukorka és a virágok talán a leggyakoribb ajándékok Valentin-napra, de február 14-én általában az ékszerekre költenek az emberek a legtöbbet. A második legdrágább ajándék a wellness program, ezt követi a ruházat, az édesség, majd a virágok.

Te mit vásároltál kedvesednek idén? Ha még nem döntöttél, nézz körül nálunk, az üzletközpont üzleteiben, és válogass kínálatunkból.

6. Az első szív alakú csokisdobozt 1861-ben mutatták be
Az eladások növelése érdekében a Cadbury cég elkezdte a csokoládékat díszes dobozokba csomagolni. 1861-ben mutatták be az első szív alakú csokoládédobozt a Valentin-nap alkalmából, ami igazán népszerű lett.

7. Világszerte másképpen ünneplik
Sok latin-amerikai országban az ünnepet el día de los enamorados(a szerelmesek napja) vagy día del amor y la amistad(a szerelem és barátság napja) néven ismerik. Bár a párok ezen a napon virágot és csokoládét cserélnek, az ünnep fókusza a barátok iránti köszönet kifejezésére is irányul!

Japánban az a szokás, hogy csak a nők adnak édességet a férfiaknak, a csokoládé minősége pedig az igazi érzéseiket jelzi. Március 14-én, pontosan egy hónappal később, a férfiak az egyre népszerűbb „fehér nap” megünneplésével viszonozzák a szívességet.

+1: Van egy hivatalos Valentin-nap egyedülállóknak
A Quirkyalone nemzetközi nap az egyedülállók ünnepe, amit ugyanazon a napon tartanak, mint a Valentin-napot. Az ünnep nem egy Valentin-nap-ellenes esemény, hanem egy pillanat az önszeretet és a plátói kapcsolatok ünneplésére. A Quirkyalone nemzetközi napot 2003 óta tartják világszerte, és célja, hogy emlékeztessen arra, hogy mindenki ünnepelje magát, függetlenül attól, hogy kapcsolatban van-e vagy sem.