hello család

Gyerekkel a szabadban – így készülj fel

Sokáig voltunk a lakásba szorulva a vírusnak és a rossz időnek hála, nem is csoda ha most már, hogy lassan itt a nyár, mindannyian szeretnénk többször és hosszabb időre kimozdulni. A gyerekek különösen vágynak a szabadba, hogy kerékpározhassanak, labdázhassanak, szaladgálhassanak.

Egy szülőnek néhány dologra azonban mindenképpen fel kell készülnie, mikor a gyermek huzamosabb időt a szabadban tölt.

Megfelelő ruházat
Mindenféleképpen fontos a megfelelő, ha kell, réteges ruházat. Nagy melegben sapka is szükséges, hogy a tűző nap ne ártson a kisebbeknek, hűvösebb időben pedig nem árt egy vékony kardigán, amit aztán le lehet venni és a derékra kötni, ha melegebbre fordul az idő. Fontos, hogy a ruha kényelmes legyen, amiben könnyű mozogni, és a színe se legyen kényes. A fehér vagy világos színű ruháknál érdemes felkészülni arra, hogy a játék nyomot hagy rajtuk. Az üzletközpont divatüzletei számtalan nagyszerű lehetőséget kínálnak, a sportruházattól a csinosabb viseletig válogahat mindenki gyermekei számára a kínálatunkból. Dinó, Mickey egér vagy Barbie kell? Biztos, hogy az üzleteinkben erre is lesz megoldás.

Fényvédelem
Bár a nap még nem a legerősebb nyári fényével tűz le ránk, azért nem árt felkészülni a fényvédelemre sem, főleg ha huzamosabb ideig tartózkodik gyermekünk a napon. Az arcot, kart mindenképpen érdemes bekenni, és ha nagyon meleg van, többször megismételni a védekezést. Fényvédő krémet találsz üzletközpontunkban, külön kisgyermekeknek is többféle kapható. Érdemesebb a magasabb faktorszámú krémet keresni és használni.

Biztonsági ruházat – sisak, térdvédő
Kinti mozgásként gyakran kerülnek elő sporteszközök, görkorcsolyák, gördeszkák, rollerek, kerékpárok. Ezek használatánál nem árt védeni egyes testrészeket – könyököt, csuklót, térdet, fejet, hiszen nagy kockázata van annak, ha például egy gyermek kinyújtott kézzel előre esik. A csuklóvédők segíthetnek megakadályozni a kar törését, a térdvédők a térd zúzódását. A sípcsontvédők és a megfelelő lábbeli különösen fontos például a kis focisták számára. Érdemes a védőfelszereléseket használni, így nem kell egy esetleges balesettel zárni a játékot.

Maradjon a gyermek hidratált
Ha a szabadban rohan egy gyerek össze-vissza, gyakran könnyű elfelejtkeznie arról, hogy innia kell. Ezért erre is jobb, ha a szülő ügyel. A gyermekek hajlamosabbak a túlmelegedésre, mint a felnőttek. A kiszáradás tünetei közé tartozik a szédülés, fejfájás, émelygés, hányás, hasi fájdalom, izomgörcsök és levertség. Egy kis víz és egy falat banán vagy más gyümölcs segíthet, hogy a gyermek friss maradjon.

Mennyi víz elegendő? Ez függ a gyermek korától, méretétől és aktivitási szintjétől, valamint attól is, hogy milyen hőmérséklet van éppen. Mindenesetre jó, ha mindig viszünk magunkkal kulacsban vagy valamilyen flakonban vizet magunkkal, ha kinti programot tervezünk.

Rovarvédelem
Mindenképpen ajánlott figyelmet fordítani a rovarvédelemre is. Kullancs, szúnyog bárhol előfordulhat, nem csak erdős területeken, ezért jobb, ha ebben az irányban is védekezünk. Ma már számtalan, kellemes illatú szer kapható kullancsok és szúnyogok ellen, ellátogatva a drogériába érdemes ezek közül is választani.

Ezek mellett természetesen jó, ha mindig van nálunk zsebkendő, kézfertőtlenítő és egy nagy adag türelem, és akkor igazi élvezet lesz a gyerekekkel a szabadban.