hello hölgyek

A történelem inspiráló nőalakjai

A történelemben sokáig a nők hátrányban voltak a férfiakkal szemben. Beskatulyázták őket, a lehetőségeik korlátozottak voltak, és minden lépésért többszörösen küzdeniük kellett. Ám voltak nők, akik bátran és fáradhatatlanul küzdöttek azért, hogy önmagukként és szakterületük szakértőiként érvényesüljenek. Sok esetben nekik köszönhetjük, hogy ma már vannak jogaink és lehetőségeink. Uralkodó, politikai aktivista és feminista, pilóta, űrhajós, tudós és divattervező. Ők mind harcosok, akik ma is inspirálnak minket.

Kleopátra:
Bár a rómaiak Kleopátrát gaz csábítónak festették le, aki szexuális vonzerejét politikai fegyverként használta, Egyiptom királynőjének valódi vonzereje nem külsejében rejlett. Híres volt intellektusa. Tucatnyi nyelven beszélt, matematikát, filozófiát, szónoklatot és csillagászatot tanult. Kleopátra gyakran ügyes színpadi trükköket használt, hogy megnyerje a lehetséges szövetségeseket és megerősítse isteni státuszát. Kleopátra erős nő volt a férfiak világában, ő az egész emberiség történetének egyik legismertebb személyisége. Plusz Egyiptom legismertebb uralkodónője hozta divatba a rúzst is, amiért mi nők örökké csak hálásak lehetünk, és amit az üzletközpont drogériájában ma is számtalan színben megtalálhatunk, kihangsúlyozva vele nőiességünket, ahogy Kleopátra is tette.

Mary Wollstonecraft
Brit író, filozófus és feminista. Az újkori nőjogi mozgalmak elindítója volt. 1792-ben Mary Wollstonecraft egyenlőségre való felhívása és a nők jogainak érvényesítése úgy hatott a 18. századi társadalomra, mint egy mennydörgés, ami kettéválasztotta a fát. Az 1700-as évek végén Wollstonecraft javaslata, miszerint a férfiakat és a nőket egyenlőnek kell tekinteni körülbelül ugyanolyan forradalmiak voltak, mint amikor Jeanne d’Arc lóháton vágtatott kivont karddal. Megírta a feminista szakirodalom egyik alapművét A nők jogainak követelése címmel, amiben a nemek egyenlőségét hirdeti. Kikarikírozza azt a felfogást, hogy a nők kizárólag csinos, ám önállótlan teremtések. Igazi forradalmár volt Wollstonecraft, szellemisége ma is él.

Amelia Earhart
A repülés amerikai származású női úttörője, az első jelentős női pilóta. Amelia Earhart szárnyakat adott a nőknek. 1928-ban első nőként repült az Atlanti-óceán felett. 1930-ban 291 km/h-val női sebességi rekordot állított fel, majd 1931-ben 5624 méterrel női magassági rekordot ért el. Vezető szerepet játszott a Ninety-Nines szervezet megalakulásában, amit azért hoztak létre, hogy minél több nő ismerhesse meg a repülést, és minél több női pilóta lehessen. Egyszer a félelmeket „papír tigrisekként” jellemezte, hozzátéve: „kérem, vegye figyelembe, hogy tisztában vagyok a veszélyekkel. Meg akarom csinálni, mert meg akarom csinálni.”
Earhart 1937-ben elhatározta, hogy a géppel egy utolsó nagy utat tesz a Föld körül. Ekkor tűnt el a Csendes-óceán középső részén. Soha nem találták meg. Végső kudarca kihívássá vált mindannyiunk számára.

Valentyina Tyereskova
,,Ha a nők vasúton dolgozhatnak Oroszországban, miért nem repülhetnek az űrben?” – tette fel a kérdést Valentyina Tyereskova a Szovjetunióból származó textilmunkás, aki 1963-ban az első nő volt az űrben, 48-szor megkerülte bolygónkat, és három nap után sikeresen visszatért. Nem csak, hogy több repülési időt jegyzett be, mint minden előtte repült amerikai űrhajós összesített ideje, hanem mindezek mellé mindössze 26 éves volt. A Holdon egy krátert neveztek el róla.

Florence Nightingale
Angol ápolónő és statisztikus. A modern nővérképzés, valamint a betegellátás reformjának elindítója. Azt hirdette, hogy az alapvető méltósághoz és a megfelelő ellátáshoz mindenkinek joga van, nemtől, nemzetiségtől és vallási felekezettől függetlenül. 1844-ben titokban részt vett egy három hónapos nővérképző tanfolyamon, majd ezután is minden alkalmat megragadott tanulmányai folytatására. Gyakran látogatta a kórházakat, hogy időseket ápoljon. 1851-ben három hónapon keresztül a diakonisszák mellett tanulta az ápolónői mesterséget. Már ekkor elkezdte kidolgozni terveit egy hatékonyabban működő, humánusabb kórházi ellátásra. 
Amikor 1853-ban kitört a krími háború, Nightingale 38 ápolót vitt Törökország katonai kórházába. Nightingale-t sokkolták a hadszíntéren található kórház nyomorúságos körülményei. Elkezdett dolgozni a megfelelő higiénés körülmények megteremtésén és az ellátás színvonalának emelésén. Egyértelműen kimutatta, hogy összefüggés van az ápolás sikeressége és a higiéniai állapotok között. Ő volt a ,,lámpás hölgy”. Elhíresült nevét onnan kapta, hogy éjjelente lámpával járta a kórház folyosóit, hogy megakadályozza a nővérek és katonák közti testi érintkezéseket. Szemléletében megelőzte korát, a tudományos orvoslás előfutárának tekinthető.

Coco Chanel
,,A legbátrabb cselekedet még mindig az, ha magad gondolkodsz. Hangosan.’‘, mondta Coco Chanel, aki nem csak a személyes életén és karrierjén keresztül vonta kétségbe az akkori nemi normákat, hanem ruháin keresztül is. Ruhái szabaddá tették a női testet és átalakították annak sziluettjét, hiszen szakított a fűzőkkel. A férfi ruhák is nők által hordhatók lettek: tweed felsők, férfias pulóverek, nadrágok, lapos sarkú cipők és férfias kosztümök kerültek divatba általa. Neki köszönhetjük, hogy az üzletközpont divatüzletének polcain számos csodás ruha közül válogathatunk, azt, hogy táskánkat a vállunkra akaszthatjuk – hiszen egy kreatív ötlettől vezérelve Chanel rakott pántokat kézben hordott kistáskájára – és az első mesterségesen alkotott parfüm is az ő nevéhez köthető. Ruhák-táskák-parfümök. Bármelyiket is vásároljuk, mikor az üzletközpontban válogatunk, köszönet neki.