hello ötletek

Lassulj le és csak élvezd az ünnepet!

A karácsony folyamatosan stresszben tart, feszült vagy és ideges? Semmire nincs időd? Fejedre nőtt a takarítás, szervezés, főzés, ajándékvásárlás feladata? Mire beköszönt a szenteste, a pokolba kívánod az egészet, és legszívesebben a fejedre húznád a takarót?

Ha ezek közül több igaz rád, akkor ez a cikk neked szól!

Az ünnepnek a családról, a szeretetről, az együtt eltöltött időről kellene szólnia, de modern társadalmunkban bizony sokszor csak rohanunk, és azon idegeskedünk, hogy valami nem lesz meg, vagy nem lesz tökéletes.  Káosz, túlköltekezés és stressz lép a boldog, lelassult pihenés helyébe.

Szükséges ez?

Nehéz ellenállni az általános társadalmi szokásoknak, elvárásoknak, de nem lehetetlen. Idegeskedés helyett választhatjuk az ünnepek lelassítását és a családdal töltött idő élvezetét. Megteremthetjük a béke, az öröm és a nevetés légkörét. Ehhez nem kell semmi más, mint leegyszerűsíteni a készülődést, hogy kevésbé legyünk feszültek karácsonyra, és jól tudjuk magunk érezni.

Íme néhány tipp az ünnepi szezon egyszerűsítésére, hogy a karácsony egy kicsit tovább tartson és egy kicsit vidámabb legyen.

Válaszd ki azokat a hagyományokat, amiket szeretsz
Ha a naptár általában tele van olyan kötelezettségekkel, amiket ritkán teszel szívesen, töröld le őket a listáról. Válaszd ki azokat a hagyományokat, amiket te és családod is szerettek, és ezeket helyezd előtérbe.
Ha nem akarsz több fogásos menüt főzni, rendeld meg az ételt. Ma már rengeteg vendéglátóhely készít ünnepi tálakat, amikből mindenki talál fogára való finomságot.
Sütni nincs kedved? Keress valakit, akinek több sül, és egyezz meg vele a vásárlásban vagy a cserében. Így neked kevesebbet vagy egyáltalán nem kell sütnöd, és a másik is jól jár.
Nem akarsz vendégeket fogadni? Idén kerekedj fel te, és látogasd meg szeretteidet.
Minden csakis szervezés kérdése!

A karácsonyi időszak számos kötelezettséggel jár, amelyeknek úgy érezzük, meg kell felelnünk… de vajon tényleg muszáj? Egyáltalán nem! Gondold át, mik azok a tennivalók, amiket el tudsz engedni, és a saját békéd érdekében tedd meg.

Teremts otthon hangulatot
A lassítás és ünnepre hangolódás sokkal könnyebb, ha az otthon hangulata ünnepi. Nem kell túlzásba esni, apróságokkal is lehet változást elérni, aminek a hatása mégis meghatározó.

Olyan helyet kell létrehozni, amiben szeretsz lenni. Ami megnyugtat, ami ellazít, ami feltölt. Ehhez elég néhány lámpa vagy karácsonyi fény, puha takarók és párnák, hangulatos zene, ünnepi illatok.

Találd meg a legjobb ajándékozási stratégiát
Karácsonykor szeretnénk megmutatni azoknak, akiket szeretünk, hogy szeretjük őket. Ennek legjobb módja az ajándékozás, amit bizony olykor túlzásba viszünk. Sokat veszünk, drágát veszünk, kapkodunk, hogy mindenkinek minden meglegyen, így egyértelműen kijelenthető, hogy az ünnepi szezon legnagyobb stressze egyértelműen a vásárlás. De ezt is lehet egyszerűsíteni, hogy ne okozzon bennünk felesleges feszültséget:

– írd össze, kit akarsz megajándékozni (nem kell ezer embert felírni a listára, nyugodtan szűkítheted)
– a távolabbi ismerősök, rokonok kaphatják egy témán belül ugyanazt, így nem kell ezerféle dolgon törni a fejed
– nem kell megvenni a gyerekeknek sem a fél játékboltot. Válassz átgondoltan, és mindenki csak néhány olyan dolgot kapjon, amire igazán szüksége van, aminek igazán örül, és amit a következő hónapokban is használ. Porosodni a polcra ne vásárolj semmit.

A karácsony leegyszerűsítésének legnagyobb része az ajándékozásban rejlik. Tervezz, gondold át az ajándékokat. Az üzletközpont kínálata hatalmas, vedd meg azt, ami igazán megfelelő.

Ha minden megvan, adj hálát és élvezd!
Akármilyen is a készülődés, mindig szánj egy pillanatot arra, hogy megállj, és hálát adj azért, ami megvan, ami van. A kapkodásban, hajtásban hajlamosak vagyunk arra, hogy nem értékeljük a dolgokat. A békésebb, szeretettel teli ünnephez pedig az is hozzátartozik, hogy észrevegyük az apró csodákat is. Legtöbbször nem az ajándékok adják a karácsony szépségét, hanem a családdal eltöltött közös, boldog pillanatok.

Szóljon a karácsony az örömről és az összetartozásról. Ne foglalkozz a költekezéssel, a csomagolással és a stresszel. Végülis ez az ünnep lényege!