2020-AS LUXUS FRANCIA MÓDRA – LEGYEN JÓ A VÉGE!

dec 30, 2020 | Blog, Lifestyle

Nem szeretném ezredszer is leírni, hogy többségüknek milyen is volt 2020, már csak azért sem, mert mégiscsak ebben a furcsa évben született meg a kislányom, ami nekem végül is egy kis ideig, de elfogadhatóvá tette a bezártságot. Ami viszont tény, idén nem nagyon volt módunk megadni a módját jeles eseményeknek. Éppen ezért, arra gondoltam, ideje lenne az év végének megadni, ha máshogy nem, akkor legyen egy kulináris lezárás.

Lakatos Márk szakácskönyvét sokáig lapozgattam, de őszintén szólva idén eddig nem került rá sor, hogy bármikor is főzzek belőle. Ennek oka igen egyszerű, bár igazán extra recepteket találtam benne, de úgy ítéltem meg, hogy nem erre a lelassult, társasági élettől, baráti találkozóktól megfosztott időkre íródott. Többek között azért, mert azontúl, hogy az ételek legtöbbje igényel különleges, nehezebben beszerezhető hozzávalókat, még faxnis is az elkészítésük.

Hallgattam a híreket, a sok drámát, tragédiát, és egyszerűen nem láttam magamat, ahogy a babával a karomban, maszkkal az arcomon, rohangálok őzgerincért, sherry ecetért, vagy éppen szarvasgombáért.

Mert idén, amikor esküvők maradtak el, jeles kerek számokat nem tudtunk megünnepelni, de még a kisbabánk megszületésekor is online koccintott a család, nem volt hozzá hangulatom.

Na, de most, vagy soha! Pár nap múlva magunk mögött tudjuk 2020-at és egy új, szebb év reményében, mégiscsak arra jutottam, hogy nekiveselkedek, választok egy extra, de mégis könnyen elkészíthető receptet és egy életem, egy halálom, beszerzem a hozzávalókat, és megadjuk a módját az új év beköszöntének, egy “stílusos” étel elékészítésével.

A karácsonyi trakta után igyekeztem egy kicsit könnyebb, húsmentes ételt választani, ezért a tepsis lepény, a francia quiche lett a befutó, spenótos változatban. Szűk baráti összejövetelre, amikor mindenki úgyis hoz valamit, szerintem tökéletes választás, és kicsit még “csalni “ is lehet a tésztával.

Íme a hozzávalók:

Töltelékhez:

1ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

250g friss spenót

3/4 tk só

csipet só

Krémhez:

4 tojás

400ml habtejszín

1/4 tk só

1/4 tk bors

csipet szerecsendió

50 grparmezán

2 csomag réteslap

150gr olvasztott vaj

150 gr kecskesajt

100gr sajt

A töltelékhez először hevített olívaolajba bele dobjuk a fokhagymákat, erre mehetnek rá a spenótlevelek, majd sózzuk, borsozzuk.

Krémhez alaposan összekeverjük a tojásokat, a tejszínt, a fűszereket és a parmezánt. Ha ezek megvannak, a sütőt 190 fokra melegítjük. A réteslapokat beletesszük egy sütőpapírral bélelt, nagy méretű sütőbe.A rétegek közé kevés olvasztott vajat kenünk,majd az egészre rárakjuk a tölteléket, megszórjuk kecskesajttal, és végül beborítjuk a krémmel. 30-35 percig sütjük, ha kész van kockákra szeletelve tálaljuk.

Mindezek után nem maradt más hátra, mint, hogy mindannyiunknak egy sokkal könnyebb, boldogabb, társasági, családi élményekkel teli, egészségben eltöltött boldog új évet kívánjak, és azt, hogy jövőre sok alkalmunk legyen a dolgoknak megadni a módját!

Patri