5 OK, AMIÉRT ÉRDEMES GOÁT A BAKANCSLISTÁRA FELVENNI

márc 6, 2019 | Blog, Lifestyle

Vannak helyek a világon, amik annyira különböznek a mindenki által jól ismert turista célpontoktól, hogyha másért nem, ezért is érdemes őket legalább egyszer az életben megnézni. Ha úgy tetszik felvenni a bakancslistára. Az indiai Goa pont ilyen.

Tudom, sokak ódzkodnak Indiától, mondván, azt a szegénységet és koszt képtelenek lennének elviselni… Megértem őket is… Egy azonban biztos: India az a hely, ahol az odalátogató európai ember rögtön megtanulja értékelni az életét, és amije van.

Először életemben 15 évvel ezelőtt jártam itt, tehát azóta volt módom szinte évről évre végigkísérni Goa, India „fejlődését”. Ebből is kiderül, ha évről évre visszajárok, nyilván valami annyira megérintett, hogy egyértelmű: elfogult vagyok, még akkor is, ha látom az összes hiányosságát, látom a szemetet, látom a trükközéseket, drágulást, turistásodás folyamatát.

Goa India nyugati partján helyezkedik el, a tévhitekkel ellentétben félsziget, volt portugál gyarmat, tehát keresztény önálló állam. India legkisebb tartománya. Neve az évtizedek során összeforrt az újkori hippi mozgalommal, a goa-trance partikkal, és persze a kábítószerekkel. Nem cáfolom. Goa északi részének valóban van ilyen arca is. De van lehetőség választani. (Aki szokásos tengerparti, téli nyaralást tervez, és nem kiváncsi a másságra, az mehet dél Goába, ahol ugyanúgy sorakoznak az ötcsillagos szállodák, mint bárhol máshol a világon.) Nekem mégis sokkal inkább a szabadság, az a meg nem fogható extra hangulat, az emberek sokszínűsége, színekben tobzódó piacok, a végeláthatatlan szellős, nem a turistáktól hemzsegő tengerpartok, és a peace and love jut eszembe elsőre róla. A mindennapi élet egy másik dimenziója.

Ha utazom, én általában azt szeretem csinálni, amit a helyiek, azokban az éttermekben eszem, amikben ők, helyi piacokon vásárolok, egyszóval szeretem felvenni a helyi életritmust. Északon a helyiek békében élnek az elmúlt 40 évben életmódszerűen ott élő „hippikkel”. Sokan az évből 3-6 hónapot töltenek el Goán, és nem kevesen véglegesen telepedtek le itt. Reggelizőket, éttermeket üzemeltetnek, a piacokon árulják designer darabjaikat, és valóban nem csinálnak semmi mást, mint ÉLNEK. Főleg olyanok, akiknek ilyen vagy olyan oknál fogva, elegük lett a civilizációs betegségekből, politikai csatározásokból, relatív szabadságra vágynak, nincsenek karriercéljaik, csak nyugodt életet szeretnének. 

PIACOK- COME ON LOOK MY SHOP!

Mi általában északon az Anjunaval határos Vagatorban szoktunk megszállni. Anjuna neve sokaknak ismerős lehet, a méltán híres szerdai flea marketről, ami igazi turista látványosság, hiszen buszokkal szállítják egész goáról a turistákat vásárolgatni. A piacon a helyi árusok mellett jól megférnek az európai hippik is, akik a partykultúrának köszönhetően szép forgalmat bonyolítanak party ruhákból, különleges táskából, bőráruból, ékszerekből, amik persze jóval magasabb minőségűek, és áráak, mint az Indiai társaik. Itt árulják tonnaszámra a tibetiek ezüst ékszereiket is. Jó tudni, hogy  indiai árusoknál lehet, sőt talán még  kötelező is alkudni, bár már ez is egyre nehėzkesebb az ide özönlő orosz turisták miatt. De tőlük érdemes megvenni a szemet gyönyörködtető ágytakarókat, indiai színes kis ruhákat, ganėsa szobrocskákat. Aki szereti a giccset, annak valóságos Kánaán.

Számomra mégis sokkal érdekesebb a pénteki Mapusai piac, ahol a helyiek intézik bevásárlásaikat. Ide elvétve téved turista. Igazi India. Első látásra sokkoló ugyan a megszokottnál is jóval nagyobb nyüzsgés, a szagok, és a ricsaj. Itt érdemes a zöldséget, gyümölcsöt, textilt vásárolni, érdekes  bolyongani a helyi utcákban, a sok kis „odu” shop között, hiszen ott látjuk valójában mit is árul India. A helyiekkel enni egy kondérból sült csilit, egészen elképesztő élmény.

De ha még mindig nem volt elég a piacozásból, akkor kötelező a szombati éjszakai piacra kilátogatni. Itt műsorok, hangos zene, fel nem fogható alapzaj, és persze sok bámészkodó, vásárolgató turista, dugó látványa fogad, ahol igazán el lehet veszni a színes kavalkádba.

PARTOK

Partok tekintetében is van választék az egyéni ízlés függvényében. Akik szeretik a tömött, bárokkal teli strandokat, a Baga-Calanguti partszakaszt válasszák. Itt bérelhető jetski, banán, sőt meg Hard Rock Cafe Goa is van. Igazi turistaközpont. Hasonlóan az anjunai strandhoz, ami közvetlen a szerdai piac alatt fut végig.

Én sokkal inkább preferálom a nyugis, szellős beacheket, mint Asvem- Morjimi szakasz. Hosszan élterülő, végtelen széles partszakaszon, vannak persze kávézók, éttermek, de mégis nagyon szellős, a turisták által kevésbé látogatott rész. Kifogni egy igazi naplementét egy ilyen miliőben semmihez nem fogható örök élmény.


GASZTRONÓMIA – ÍZEK, IMÁK, INDIA

India több mint 80%- a vegetáriánus, és ha itt vagyok, én sem eszem soha húst. Ennek sok oka van, egyrészt tisztító kúrának fogom fel, másrészt annyira fűszeresek, csípősek az ételek, hogy amellett én már nem igénylem a húst. A dologhoz hozzátartozik, hogy régebben elég gyakoriak voltak az áramszünetek, és nem lehetett tudni, hol milyen hűtési rendszer van, ezért úgy  ítéltem meg, már jó 15 évvel ezelőtt, hogy jobb a biztonság! 

Imádom, hogy Goán mindenhol lehet reggelizni. Az évek során kialakult, hogy  miért hova járunk: avocado- Chelsea toastėrt Chaporára, ha igazi, a világ legfinomabb  milkshake-jét akarjuk inni akkor Anjunára. Választhatunk indiai reggeliző, és európai kínálatot felvonultató reggelizők közül is, ahol az english breakfasttöl kezdve, izraeli reggelin át egészen az omlettig, gyümölcstálakig, mindent megkapunk. Ugyanez a helyzet a vacsorával. Az egészen egyszerű sült rizsek mellett, halak, indiai szószos, vega ételek, brutálisan finom naanok mellett, van lehetőség olasz, japán, izraeli, kínai konyhából is választani.

Az utak mentén uzsonna időben kitelepülnek a szamosza árusok, akik elképesztően olcsón árulják az olajban sült különféle fűszeres zöldségekkel megtöltött batyukat a sült csilit és pakorákat.

A legjobb mindenek fölött, hogy szinte minden gyümölcsből bárhol kaphatunk brutálisan finom juice-okat. A chaporán kezdektől üzemelő Scarlet juicebárt, még a lonely planet is méltatja.

SZABADIDŐS PROGRAMOK

Goán van lehetőség természetesen jógázni, sokféle ayurvedikus masszázst kipróbálni.

Ha kultúrprogramra vágyunk, alig egy órás úttal lehet eljutni old Goába, ahol Ázsia legnagyobb keresztény templomát találjuk. A reggelizőkben kiragasztott szórólapokból informálódhatunk, hogy esténként hol, milyen programok, vetítések, partik lesznek.

KÖZLEKEDÉS

Első blikkre sokkoló látni, hogy a szélrózsa minden irányából jönnek a motorosok, a tehenek, riksák, most már egyre inkább az autók is. Goán jobb oldali közlekedés van, ami a fentieken túl méginkább zavaró lehet, de persze csak amíg hozzá nem szokik az ember. Az első számú közlekedési eszköz a robogó, tehát ezt a káoszt jobb mielőbb megszokni. Barátnőm szerint itt nincsenek igazán közlekedési szabályok, csak szokások, és hajlamos vagyok egyetérteni vele. Ennek ellenére a rendszer mégis működik, hisz sokaknak a motor szinte az egyetlen értékük, ezért az emberek az utakon vigyáznak egymásra. Én kifejezetten élvezem a motorozást, azt a hihetetlen szabadságot amit ad, és persze a sikerélményt minden egyes út után…

Nehéz tárgyilagosan írni Goáról, hiszen engem személyes élmények mellett egy 15 év alatt összeszokott nyaraló-baráti társaság is idevonz. Évről évre itt találkozunk, sokan, sokfélék vagyunk, de a közös pont, a közös szerelem bennünk Goa. Láttam itt gyereket felnőni, itt volt az esküvőm, barátaim kislányának a keresztelője… De(!) ezektől függetlenül is, az általános tapasztalat az, hogy aki egyszer idetéved, az vissza is jön. Mert van a helynek egy egészen különleges atmoszférája, ami mindenkire nagyon pozitívan hat, ha úgy tetszik mindenkiből a jó oldalát hozza elő. Itt az ember elfogadóvá, toleránsá válik, inkább szórakoztatja, mintsem idegesíti a másság. Itt jelentőségüket vesztik olyan materiális vágyak, mint, hogy milyen telefont szeretnék, melyik márkás ruhát néztem ki magamnak. Olyan ez, mint amikor magadat kívülről nézed, és olyan dolgokat fedezel fel, amit amúgy otthon sosem látnál meg. Egyszerűen csak feljön a nap, és lemegy…és ez jó. 

Sokat utaztam, Ázsia jó részét bejártam, de összességében, hangulatában, ár-érték arányban, az idelátogató emberekben van valami különleges, amit sehol máshol nem tapasztaltam. Azt hiszem nekem Goa örök szerelem marad, és látom magam fehér hajú nyugdíjasként, ahogy ugyanott ülök…Asvemben a parton, és arról csacsorászunk, hogy mit és hol fogunk este vacsorázni!. 🙂

Patri

Forrás: https://frankpatri.blog.hu