A REGÉNY, AMIT OLVASNOD KELL: ZARAH

jan 18, 2018 | Blog, Lifestyle

Bevallom, őszintén kíváncsi voltam Náray Tamás Zarah című könyvére, és arra is, vajon miért ír könyvet egy tervező.

Ismerem Tamást, az RTL -es időszakom alatt az első X-faktorban volt szerencsém együtt dolgozni vele. Azóta eltelt jó pár év, még az is lehet, hogy Ő nem is emlékszik rám. Hozzáteszem, a blogját nem olvasom – de szerintem fogom-, néha a Facebookon látom bejegyzéseit, véleményét, kritikáit a világról… amik általában tűpontosak. (Vagy csak egyeznek az én véleményemmel?) Na, de azért, mert valaki meg tudja fogalmazni a gondolatait, még nem jelenti evidensen azt, hogy írni is tud. Ugye?


Nos, Tamás tud.


A Zarah egy családregény, egy német zsidó család megpróbáltatásait, elszakadását mutatja bea család két gyermek túlélőjének felnőtté válásán és fordulatokban gazdag életén keresztül, amit elkerülhetetlenül befolyásol a történelem. Akik szeretik a családregényeket, azok tudják, hogy megvan ezeknek a tipikus vezérlőelvei. Elindul egy szál, amelybe innen-onnan bekapcsolódik a többi, látszólag minden indok nélkül, majd a szálak így vagy úgy összekapcsolódnak – jelen esetben- a relatív boldog végkifejletig.


Tamás úgy ír, ahogyan beszél. Kifinomult, tájékozott, élvezet hallgatni, és ezt sikerült ebben a regényben is adaptálnia. Szeretem azokat a könyveket, amiket nehéz letenni, és az ember alig várja, hogy folytathassa. Én most nyaralok, tehát időm szerencsére van rá, mégis sikerült 4 nap alatt kiolvasnom a több mint 700 oldalas történetet.


Igaz, hogy erről a témáról már sokan írtak, nem egy családregény született már, de egy divattervező tollából kifejezetten izgalmas olvasni. Először úgy kezdtem bele: na, hogy ír a Náray?! Majd azon kaptam magam, hogy az írót egészen elfelejtettem. Egyéni látásmódja, a szépre való örökös törekvése, precizitása teszi olvasmányossá a történetet, jól megfogva az egyes karakterek jellemét, anélkül, hogy unalomig rágná szájba azokat.


Nem állítom, hogy az életem könyve, de azt igen, hogy képes volt arra, hogy újra és újra elgondolkozzak… mennyire kis porszem az ember, mennyire nem számít az emberélet, és mégis mennyire igen. A család, az összetartozás és a szeretet, a hit és a kitartás. Ezek azok a dolgok, az emberi érzések, amik motiválnak bennünket ilyen-olyan döntéseink során, és amelyek adott esetben magyarázhatóvá is teszik gyarlóságunkat.


A regény figyelemlekötő, szórakoztató, fordulatos, olvasmányos. És végül is mi mást várunk egy jó könyvtől?


Köszönöm az élményt.

Náray Tamás Zarah című könyvét megtaláljátok a LIBRI könyvesboltban.

RÓZSASZÍN PULCSI – MOHITO