A SMINK EREJE

máj 14, 2018 | Blog, Beauty

Mióta világ a világ (és a nők is felegyenesedtek), a sminkelés mindig is szerepet kapott az életünkben. Évezredek óta különleges üzenetet hordoz magában, és míg eleinte főleg törzsi jelképek voltak, addig az idők folyamán átalakult az önkifejezés és az önmegvalósítás egyik eszközévé. Ma már nem csupán azért sminkelünk, mert a közösségben elfoglalt helyünket szeretnénk demonstrálni, hanem azért is, hogy ezzel javítsuk megjelenésünket, kiemeljük, ami szép és előnyös az arcunkon, elrejtsük, amit kevésbé szeretünk, és ebben is ugyanannyira kiteljesedjünk, mint mondjunk az öltözködésben.

Én már fiatalon, 12 éves koromban bekerültem a modellvilágba, és bár sosem értem el kimagasló sikereket – mondjuk nem is volt ilyen karriercélom -, rengeteget tanultam magamról, megfigyeltem, hogyan varázsolják szakemberek széppé az arcomat, és azt is, hogy milyen más lelkiállapotba kerülök, ha én is szépnek látom magamat. Mindannyiunkban lakik egy bizonytalan kislány, aki néha kikopogtat – főleg reggel a tükörbe nézve -, hogy velünk van és tegyünk valamit az önbizalmunkkal, mert ő bizony nem érzi jól magát. Ilyenkor egy korrektor, szempillaspirál, arcpír csodákra képes.

Így utólag visszagondolva tiniként előnytelenül sokat sminkelhettem, mert úgy emlékszem annyival jobban éreztem magam egy vakolattal a fejemen, hogy anélkül totálisan elvesztem a saját bizonytalanságomban. Aztán rá kellett jönnöm, hogy másképp is érezhetem jól magam a bőrömben, és megtanultam különbséget tenni egy nappali, könnyű smink, és az erőteljes, alkalmi között – lélekben is. Ettől még imádom festeni magamat, szeretem figyelni az arcom átalakulásait, a különböző karaktereket, amelyeket életre tudok hívni, pusztán azáltal, hogy más színű rúzst használok.

Egy profi kéz viszont mindig egészen más, hiszen külső szemlélőként rajzolja meg az arcomat, szóval lehet, hogy ami nekem nem tetszik magamban, azt ő észre sem veszi, viszont amiről nem is tudtam, hogy érdemes kiemelnem, azt ő meg fogja tenni.

Ezúttal Győrfi Anett sminkes volt a segítségemre, akivel játékos megoldást választottunk. Csak az arcom egyik felét sminkelte ki, hogy a különbség jól érzékelhető legyen. Először egy könnyebb, hétköznapi sminket kaptam, a legújabb trendeknek megfelelően. Anett néhány tanáccsal is ellátott, úgyhogy ha szeretnétek megtudni, mire érdemes idén tavasszal figyelni, akkor olvassátok el a sorait:

„Ha természetes hatást szeretnénk elérni sminkünkkel, érdemes az aranyszabályt figyelembe venni, miszerint a kevesebb több. Első lépésként korrektorral frissítjük a fáradt tekintetet, eltüntetjük azokat a fránya karikákat és előkészítjük bőrünket az alapozáshoz. Áttetsző hatású alapozó használatát javaslom, amivel ugyan egységes bőrfelszínt képzünk,mégis hagyjuk lélegezni a bőrt. A bőrfelszín tökéletesítése után a szemöldökformázás következik. Más és más karakter hozható ki egy arcból attól függően, hogy a szemöldököt milyen formában emeljük ki egy adott arcon. Ezt követően egy kis naturális, barnás szemsatír, szempillaspirál, krémpirosító és hússzínű rúzs már elegendő ahhoz, hogy teljesen természetesen ragyogjunk. Véleményem szerint mai trend a természetességre való törekvés. Azt a hatást kell keltenünk, mintha alig lenne rajtunk smink, mégis kiemeli viselőjének előnyös tulajdonságait. A kifutókon és a hétköznapokban is hódít a nude smink.”

Az erős sminknél szerintem még inkább fontos, hogy kizárólag az előnyös oldalunkat emeljük ki, hiszen óriási bakot lehet lőni egy rosszul megrajzolt szemöldökkel, vagy egy túlzott arcpirosítással. És tudom, tudom, hogy most a kockára dekorált Insta-szemöldök a divat, de lányok, higgyétek el, nem mindig az a jó, amit a photoshop tökéletesre egyenesített. Mint ahogy én személy szerint nem hiszek továbbra sem a felfújt hápika szájban sem, de ti tudjátok. Szóval visszatérve az erősebb, alkalmi sminkhez: szerintem ma már sokkal elfogadottabb az a trend, hogy vagy csak a szemet, vagy csak a szájat hangsúlyozzuk, de nézzük, mint mond az alkalmi smink festéséről egy profi:

„Amennyiben ki szeretnénk tűnni sminkünkkel a hétköznapi szürkeségből, vagy éppen alkalomra készülünk, gondoljuk végig, hogy száj vagy szemhangsúlyos sminkkel szeretnénk-e megörvendeztetni a nagyérdeműt. A kettő együttes hangsúlyozása egyes esetekben túlzóan hat viselője szempontjából. Természetesen, ha arckarakterünk elbírja, bátran használjuk, de legyünk elővigyázatosak.

A hangsúlyos smink elkészítéséhez tartós és jó fedőképességű alapozót javaslok, de előtte korrektorral tüntessük el az apróbb bőrhibákat, karikákat! Következő lépésként világosítsuk ki szemkörnyékünket, hogy ki tudja emelni a szemünket a szemüregből. Ez máris hozzájárul ahhoz, hogy arckarakterünk megváltozzon. Az arc csontozata által kialakult fény-árnyék játék megerősítésével gyönyörűen kiemelhetjük vonásainkat, egyedi arckarakterünket, de ha nem a megfelelő helyre visszük fel a terméket, könnyen el is ronthatjuk vele a sminkünket. Ebben segítségünkre lehet, ha tudjuk milyen arcformánk van és azt hogyan tudjuk előnyösen kiemelni.

A precíz szemöldökvonal megrajzolása is kifejezően hat az arc karakterének kialakításában.

Intenzív árnyalatok használatával nyithatunk a tekintetünkön és hangsúlyozhatjuk szemünket. Egy gyönyörű tusvonallal tehetjük fel az „i”-re a pontot, hiszen igazán csábító és különleges megjelenést ad sminkünknek.

A tökéletes finist a rúzs vonzó színének kiválasztásával érhetjük el, amely harmonikusan illeszkedik viselőjéhez.”

Lányok, szerintem jópofa dolog lehet, ha otthon is hasonló módszerrel kísérleteztek az arcotokon, így jóval látványosabb, hogy milyen változást értek el. Engem se sűrűn sminkelnek ki csak félig, de érdekes tapasztalat volt nekem is, Anett pedig ezúttal is szépet alkotott, nem véletlenül szeretem, amit a fejemmel művel, ha együtt dolgozunk. 😉

Anita