AZ AMAZON LARA CROFT. TE MELYIK NŐTÍPUSBA TARTOZOL?

máj 23, 2018 | Blog, Fashion

„Lesd el a stílusát” rovatunk soron következő karaktereként Lara Croftot személyesítem meg. Hogy miért pont rá esett a választásom? A rovat indulása óta feltett szándékom, hogy nagyon eltérő, már- már szélsőséges nőtípusokat válasszak. Talán a szakmámból adódik, de mindig is igyekeztem elkapni a stylingolt alany lényegét, ezért a született feleség, Bree Van de Kamp háziasszony karaktere után szinte adta magát a harcos amazon ötlete. Eltekintenék a film elemzésétől, hiszen magára a nőtípusra szeretném a hangsúlyt helyezni.

Jung óta nem ismeretlen előttünk az az elképzelés, hogy léteznek női karaktertípusok, amelyek minden nő személyiségében ilyen vagy olyan arányban, de ott vannak!

Ezek a következők :

  • amazon
  • madonna
  • kurtizán
  • anya

Ideális esetben ezek jól megférnek egymás mellett, de miután maga az ideális egy illúzió, ezért lehet, hogy egyik-másik adott esetben sokkal jobban dominál. Ki melyikben ismer magára?:)

Lara Croft számomra egyértelműen az amazon típusú nők táborát erősíti, amelyek főbb jellemzői: határozottság, önállóság, céltudatosság, magabiztosság, függetlenség, büszkeség. Az életben előforduló csapásokat, kellemetlenségeket emelt fővel viseli, már- már férfias erővel. Megfontoltan, bölcsen dönt, gyakorlatias, soha nem adja fel, igazáért a végsőkig harcol. Muszáj azonban megjegyeznem, hogy sajnos a férfiak többsége nem nagyon tud mit kezdeni egy ilyen erős nővel, kivétel talán csak azok, akik kihívást látnak benne. Lara Croft képzeletbeli figuráját megszemélyesítő Angelina Jolie  (a bulvár alapján mindenképpen) ugyanezzel az erős személyiséggel, határozottsággal irányítja életét. Róla azonban már részletesen írtam egy másik, az inspiráló Nők posztban.

Teljesen mást igényel ez a karakter mint az előző, a háziasszony Bree. Nála elsősorban az anya személyiségjegyei domináltak, a gondoskodó, rendet, támaszt, biztonságot árasztó nőtípus. Persze a szélsőséges viselkedés nem áll távol ettől a karaktertől sem, hiszen a túlzásba vitt gondoskodás válhat egyenesen fojtogatóvá is. A madonna típusú nő – ahogy az előző kettő is -, szintén hisz az igazságban, persze sokkal lágyabb amazon társánál. Ő kedves, soha nem harsány, és ami a legfontosabb, talán őt a legnehezebb kiismerni. A férfiak általában a múzsájukat látják benne. A felsorolás végén, de persze nem utolsósorban jöjjön a kurtizán típus. Ő a legmegosztóbb karakter, mert a soha szűnni nem akaró megfelelési kényszer miatt állandóan szerepet játszik. Egyszerre képes ártatlan és buja lenni, ahogy félénk, de rámenős is. Ha nem vigyázz, könnyen lehet közönséges, egyetlen célja van, az pedig a tetszeni akarás.

Külsőségekben, míg Breenél a karakterhez szorosan tartozó kiegészítők pl.a gyöngysor, ondolált haj alkalmazása elengedhetetlen volt, addig itt a legfontosabb elem maga a fekete szín és a masculin rövid nadrág – atléta kombó, természetesen egy brutális bakanccsal. A feketének van egy olyan tulajdonsága, hogy képes távolságot tartani, viselője egyszerre tűnik megközelíthetetlennek és ébreszthet tiszteletet is.

Ez a karakterizálás persze csak iránymutató, sokan vagyunk, sokfélék vagyunk, de legyünk bármilyenek is, a lényeg, hogy tudatosítsuk magunkban Nők vagyunk, s mint ilyenek egyszeriek és megismételhetetlenek. Foglalkozzunk a testünkkel, a lelkünkkel, és törekedjünk mindig arra, hogy adottságaink alapján a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból. Izgalmas számomra ez a rovat, hiszen a megszemélyesítés által, egy kicsit jobban megismerem magamban én is a különböző személyiségjegyeket, ami sokszor nagy hahotázást, néha pedig igazi rácsodálkozást is hoz magával. Már most gondolkodom, ki legyen a következő…Hmmm, nektek van ötletetek?

Kísérletezgessetek ti is bátran!

Patri