AZ IDEI TÉL LEGTRENDIBB KIEGÉSZÍTŐI – SAPKA MUSTRA

dec 11, 2019 | Blog, Fashion

A téli időszak többnyire arról szól, hány réteget vegyünk magunkra annak érdekében, hogy elkerüljük a fagyhalál közeli állapotot, és legkevésbé szoktunk – vagy éppen tudunk – arra figyelni, hogy divatosak és trendik legyünk. Pedig a divatdiktátorok ilyenkor sem hagynak muníció nélkül minket, csak hajlamosak vagyunk ignorálni és feláldozni mindezt a melegebb pillanatok oltárán.

A komfort túlzó igény ebben az értelemben, hiszen a sok réteg miatt már eleve jobban ki vagyunk tömve, mint azt szükségesnek érezzük, de azért összeszedtünk néhány bájos kiegészítőt – szűkítve a kört a sapka-sál duóra – amivel javíthatunk a hangulatunkon és megjelenésünkön egyaránt. Ahogy minden, úgy ezek is időről-időre megújulnak, de azért legyünk őszinték: kevesebb a tér erre, szóval ha egy jól megválasztott sapkát beszereztek idén, az nagy valószínűséggel jövőre is tökéletesen megteszi. Azonban itt is többféle opció van, amivel elsősorban játszani lehet, az a stílus maga. Legyen egy sportos, egy elegáns, egy romantikus, a hozzájuk passzoló kabáttal, és tulajdonképpen úgy végig tudjuk vinni a telet, hogy különösebben nem kerül nagy erőfeszítésünkbe.

SPORTOS, TIPIKUS

A kötöttt sapkák közül már jó pár éve tartja magát a pomponos megoldás, ami egyszerre sportos és bohókás. Gyakorlatilag 3-4 évvel ezelőtt divatba jött az óriás szőrös bojt a sapik tetején és azóta is töretlenül tartja pozícióját a téli időszakban. Pufi kabáthoz, oversize szövetkabáthoz a legjobb választás, bakanccsal, farmerrel párosítva a lazább napokon.

SAPKA – MOHITO 2995.-

KESZTYŰ – MOHITO 2995.-

A SVÁJCI, AKI NEM AZ

Talán idén került kifejezetten előtérbe a barett sapka, ami nálunk valamiért svájcisapka néven lett ismert, holott semmi köze se Svájchoz, se a hegyekhez. Döbbenetes, hogy ez a kiegészítő micsoda karriert futott be az elmúlt századokban (! igen, jól látjátok), hiszen már a XV. században is vesélték első változatait, amikor ráadásul az előkelőség kedvence volt, még különböző díszekkel is cicomázták. Amúgy a svájcisága annyira nem igaz, hogy egyértelműen a baszk viselethez kötik, ahonnan aztán átterjed Franciaországba. (Baszkföld egyébként Spanyolország északi és Franciaország déli határánál található tartomány.) Később egy időre eltűnt a divatból, de aztán a művészek ismét felkapták, a kultúrális és alkotó körökben kifejezetten kedvelt darab lett, és onnantól megállíthatatlan a sikere. Szerintem pont emiatt is kötjük a francia eleganciához, nők és férfiak egyaránt viselték. De milyen furán hangzana, ha azt mondanánk francia sapka, vagy franci sapi, nem?! 😀 Na, mindegy, ennek úgyis se füle, se farka, már sosem fogjuk megtudni, miért lett a mi nyelvhasználatunkban svájci, de nem is ez a lényeg! Hanem az, hogy csinos, de hétköznapi viselethez remekül passzol, kis kontyhoz, lófarokban hordott hajhoz is kifejezetten elegáns az oldalra dobott sapka. Szövetkabáthoz, elegáns téli blézerhez, kötött pulcsikhoz is tökéletesen passzol, ha pedig vibráló színben választunk, akár még az összeállításunk egyik meghatározó eleme is lehet.

SVÁJCISAPKA -MOHITO 2995.-

KALAPOK

A kifejezetten nagy karimájú, túlzó, feltűnő darabok főleg tavaly jöttek divatba, akkor is inkább nyáron, és mivel a gyakorlatban eléggé hordhatatlan (mindig másképp fodrozódik, lekonyul, nem látni tőle és a többi), ezért elsősorban az Instagram és tengerparti látványképek állandó darabjává vált, majd aztán ősszel megpróbálkoztak szövet társával, több-kevesebb sikerrel. Bár a magam részéről nagyon elegánsnak tartom, úgy ítéltem meg, hogy tényleg kevésbé lehet jól hordani, bármennyire is látványos, de ha másnak ez jobban ment nálam, akkor mea culpa. Helyette viszont idén itt vannak ezek a gyönyörű kalapok, már kisebb karimával, megőrizve a hagyományos fazont és rendkívül nőies voltát. Szóval ha tehetem, én inkább erre szavazok! A bézs és fekete árnyalatok abszolút favoritok, viselésével pedig az igazán elegáns, kifinomult összeállítást tehetjük még csinosabbá! Kiegészítséként egy könnyű kendőt is választhatunk, finom blúzok, csinos ruhák és derékban húzott szövetkabátok ellenállhatatlan báját érdemes vele feldobni. Vagány kiegészítő is lehet, ha oversize megoldásban gondolkozunk és kicsit a maszkulin vonalat szeretnénk erőísteni vele, de derékban övvel összekötött poncsók párosításaként is megállja a helyét.

KALAP – BIJOU BRIGITTE 7995.-

KENDŐ – BIJOU BRIGITTE 1490.-

BEANIE

Ennek az egyszerű, fejre simuló, kötött sapkának anyukám gyerekkoromban azt a nevet adta, hogy “gyerekcsináló”, mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy miért éppen ezt, de jobbat most nem tudok elképzelni annál, minthogy a homlokba húzott sapkának hála mindenki pár évet fiatalodik. Amúgy a beanie névre semmilyen találatot nem dobott ki a rendszer, szóval úgy sejtem, hogy egyszerűen ezt a fantázianevet adták neki anno a tervezők. Noha nem mondható túlzottan szép darabnak, azért még így is megpróbálkoznak vele, hogy valamivel feldobják: például gyöngyöket, vagy követket varrnak rá, esetleg hízéssel díszitik. Inkább sportos, mint elegáns, de igazi jolly joker darab lehet. Ami viszont nagyon nagy kedvencem, az a finom sál, amit hozzá választottunk! Meleg, puha, és mivel eleve úgy van kialakítva a fazonja, hogy a két vége egymásba húzható, így nem is kell sokat bajlódni vele. A színben passzoló kiegészítők szépen egységesítik a viseletünket, igaz ez az élénkebb kombinációk használatára is. Bár azt mondják ilyen szabályok már nincsenek, a nagymamák még biztosan szívesen vesznek teljes szetteket Karácsonyra, érdemes erre is figyelni.

SAPKA – MOHITO 2995.-

SÁL – CAMAIEU 6595.-