BARABÁSI ALBERT-LÁSZLÓ: A KÉPLET – KÖNYVAJÁNLÓ

szept 10, 2019 | Blog, Lifestyle

Mindannyian vágyunk a sikerre – ilyen vagy olyan formában, kicsiben vagy nagyban, de akarjuk. Ha diákkorom tanulmányait idézem, akkor egyből a Maslow-féle szükségletpiramis jut eszembe, aminek bizony negyedig szintjén ott áll az ELISMERÉS UTÁNI VÁGY (önbecsülés, mások elismerése, hírnév, becsvágy), ha pedig nagyon tökösek vagyunk és csúcstámadásba kezdünk, akkor az eredmény az ÖNMEGVALÓSÍTÁS SZÜKSÉGLETE, vagyis elérni a bennünk rejlő lehetőségek legmagasabbikát. Számomra ez mind azt jelenti, hogy mindenkiben benne van az igény arra, hogy elismerjék, valami maradandót, valami látványosat alkosson a saját területén. Mindannyiunknak vannak egyéni sikerei: munkában, tanulmányokban, párkapcsolatban. A piramis ezek minőségére nem is ad választ, azt gondolom sokkal inkább emocionális tényezők, semmint konkrét adatokban megfogalmazható számtani mérték. A tény, hogy az ember ettől (is) biztossá és kerek egésszé válik, már az 1950-es évek óta kézzel fogható és látható számunkra. A “hogyan, a miért és legfőképpen a mennyire” viszont azóta is megválaszolatlan maradt.

Biztosan ti is gondolkoztatok már azon, hogy min múlik a siker? Mitől lesz egyik énekes világhírű és marad csak a metró aluljárók dohos árnyékában a másik, holott egyéni megítélésünk szerint mindkét félnek zseniális a hangja (vagy legalábbis a miénknél sokkal jobb :D). Hogyan lehet, hogy egy kevésbé jó kvalitásúnak megítélt színész óriási produkciókban kap szerepet, míg vannak statiszták, akik sose tudnak olyat alkotni, ami őket is elismerné, pedig a képesség bennük van, sőt lehet, hogy az arcjátékuk is kifejezőbb, mint ismert kollégájáé. Engem például sokszor foglalkoztat a kérdés, hiszen magam is olyan területen dolgozom, ahol a láthatóság a siker egyik mércéje: ha rólad szólnak a hírek, foglalkozik veled a sajtó, giga produkciókban szerepelsz, eseményekre hívnak meg, márkanagykövetnek kérnek fel, az azt jelenti valamit jól csináltál, hiszen ezek a visszacsatolások és annak mértéke ezt igazolják, tehát te egy sikeres műsorvezető, tévés személyiség vagy. (Most ne folyjunk bele abba, mennyire nyomasztó is tud lenni önmagában ez az ördögi kör.)

Szóval mivel ennyiszer megfordult a fejemben, hogy min múlik a siker és vajon mit tehetnék még én, hogy adott esetben sikeresebb legyek (a saját mércém szerint), nagyon vártam, hogy kezembe vegyem Barabási-Albert László könyvét, ami azt “ígéri”, hogy magyarázatot ad a Siker egyetemes törvényeire.

Mindaz, amit maga Barabási Albert-László kutatott az elmúlt években csapatával, nem egy újkori kezdeményezés, főleg nem egy újabb pozitív pszichológia alapjain nyugvó önsegítő könyv, hanem pontos matematikai képletek és vizsgálati elemek/csoportok mentén lehívott, és érvekkel, andedotákkal, eredményekkel alátámasztott konkrétum. Már, ha mindez valóban garancia lehet a sikerre. Ezt csak akkor fogjuk megtudni, ha valaki a törvények mentén elkezdi átstruktúrálni az életét és képes igazolni azt, hogy ami eddig nem sikerült, az most fog. Persze érdekes kérdés, hogy szükség van-e erre, hiszen Barabásiék visszamenőleg, már sikeres emberek eredményeivel igazolták elméleteiket, tehát törvényszerűen igaznak kell lennie, hogy a SZEGÉNY SZEGÉNYEBB, MÍG A GAZDAG GAZDAGABB LESZ.

Hogy be kell-e érni ennyivel és elfogadni, hogy vannak az életnek olyan sajátosságai, amik ellen nem tehetünk semmit, az talán egy következő könyv alapjait adhatja. Az biztos, hogy az író roppant szórakoztató módon adja elő mondanivalóját! Kicsit tartottam tőle, hogy egy olyan ember, aki tudományos területen mozog, a számok világában él és sokkal fejlettebb intelligenciájú, mint mondjuk én, képes-e olyan könyvet írni, ami olvasmányos, közérthető, nincs tele dobálva hatványozott matematikai függvényekkel, hogy már a mondat elején elveszítsem a fonalat. Lehetne erre akár biztosíték az író két korábban megjelent könyve, de őszinte leszek, azokat nem olvastam. Persze hogyne tudná valaki, hogy könyve ismét bestseller lesz, ha már maga is részese ennek a sikernek?! Trükkös, ugye? Hogy képes-e, arra a válasz nagyon egyszerűen igen.

Mindenesetre csodálkoznék rajta, ha a jövőben nem mindenki utolsó akarna lenni egy állásinterjún, vagy egy nagyon fontos versenyen, mint azon is, hogy mostantól nem igyekezne mindenki azon, hogy pályafutásának részeit konkrét lépések mentén tervezze meg. Vagyis az a festő, aki gigantikus sikerre és dollár milliókért értékesített képekre vágyik, ne egyből a nagy galériák ajtaján kopogtatna évekig….

Merthogy, Barabási ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre is választ ad, mint ahogyan világhírű sportolók személyén keresztül mutatja be, hogy bár a teljesítmény korlátos, a siker korlátlan és mindez hogyan képes szabályosan megbénítani az ellenfelünket. Nem ad – hál’ Istennek – útmutatót arra, hogy mit és hogyan kéne tennünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Arra ad magyarázatot, hogy miért van az, hogy míg egyeseknek sikerül, addig másoknak nem. ….. Vagy mégis?

Jó szórakozást, kellemes olvasgatást kívánok Nektek!

Anita

BARABÁSI ALBERT-LÁSZLÓ A KÉPLET C. KÖNYVE ELÉRHETŐ A CORVIN PLAZA LIBRI KÖNYVELBOLTJÁBAN.

KÖSZÖNJÜK A HELYSZÍNT A JYSK ÜZLETNEK, AHOL BEKUCKÓZHATTUNK NÉHÁNY FEJEZET EREJÉIG.