Egy quiche (ejtsd ’kis’) hazai francia

nov 30, 2021 | Corvin life, Blog

Emlékszem, pár éve, amikor anyukámmal ketten csajos pihenést tartottuk Párizsban, az első dolog volt, ami feltűnt, hogy minden pékség rogyásig tele volt rakva óriási bagettekkel, díszes pékárukkal, hatalmas szendvicsekkel, a kirakat pedig úgy világított, mint a karácsonyi izzósor egy csöpögős amerikai filmben. Minden nap enni akartunk valamit, élvezni az ízek kavalkádját, hogy ne csak a szemünk lakjon jól, hanem mi magunk is! Tudni akartuk, milyen abba a vastagon rakott quiche-be beleharapni, vagy milyen a kakaós csiga ezer arca, mint ahogy az édes-szirupos finomságok láttán se a fogyókúrám jutott eszembe éppen akkor, hanem, hogy végig akarom enni a teljes kínálatot.

Ha most lementek a Corvin mínusz 1-es szintjére, ugyanebben az élményben lehet részetek. Az á’table! nálunk nyitotta meg legújabb boulangerie – pâtisserie-jét, jelentsen ez bármit is (sajnos nem beszélek franciául, de ettől most nagyon fránsziának éreztem magam 😊), mi pedig elmentünk megkóstolni a finomságaikat.

Hát, az biztos, hogy nincs könnyű dolga annak, aki feléjük jár: a pultban szebbnél szebb pékáruk várják az éhezőt, de aki éppen nem az, csak egy kávéra ugrana be, az se fogja tudni megállni, hogy ne egyen legalább egy Bobine framboise-t, egy csábítóan guszta danish tésztás édes péksüteményt, málnás csokoládéval megtöltve, szárított málnával megszórva. Ha olvasva ezeket a sorokat még nem futott össze a nyál a szádban, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi képet, amin ezt a finomságot is fellelheted.

Közben pedig térjünk vissza a hely varázsához. Szóval egy plaza udvarán is ki lehet alakítani egy csipetnyi francia eleganciát, a maga minimalista stílusában, ahova ha az ember betér, akkor nem érdemes csak tíz percet eltölteni itt. Ide meg kell érkezni, el kell foglalni a helyedet, a térdedre kell teríteni a szalvétát és élvezni az ízeket. Én mindig arra vágytam, hogy bárcsak lenne a közelemben egy hangulatos reggeliző hely, ahol el tudom indítani a napomat, ahol ha elmélázok, azt érzem enyém a világ, vagy legalábbis a világ van a tányéromon.

Ugyan megkóstoltam a quiche-t, egyszerűen nem bírtam magammal, annyira csábította a sajttal megszórt Croque Monsieur (ejtsd krok mösziő 😊), ami egyszerre szaftos és ropogós, tartalmas és laktató. Bevallom férfiasan, én ettem meg a nagyját, annyira nem tudtam ellenállni neki, de tudj róla, hogy akár két embernek is elegendő adag. Képzeld el, ahogy a pirított briós két szinten van sonkával, besamellel, ementálival, salátával pakolva, tehát roskadásig, ami folyik ki a szád szélén, a nyelveden érzed a fanyar ízharmóniát, a sajt erejét, ami körbe jár a szádban…hmmmm….én átéltem ezt az ízélményt, azt mondom a holnap reggeledet kezd te is a Corvin plaza -1. szintjén.