EDD MAGAD VILÁGGÁ!

máj 10, 2018 | Blog, Lifestyle

A Corvin ételudvarán bolyongva persze- az éhhalál előtti utolsó percekben- miközben sorra vetettem el az elém táruló lehetőségeket, az jutott eszembe, hogy valószínűleg jó dolgunkban már  semmi sem elég jó nekünk… pedig nem volt mindig ez a bőség zavara, sőt…nem is olyan régen még a city grill volt a gasztronómia csúcsa, ha idő híján csak be akartál kapni valamit.

Magyarországon a plázák térhódításával kajafronton is kinyílt a világ előttünk.

A fanyalgók most persze nyilván felhorkannak, hogy azért ne essek túlzásba, mert nyilván nem ugyanaz egy üzletház ételudvarában elfogyasztani a már készen lefőzött ételt, de ne felejtsük el azt a fontos tényt, hogy ezeken a helyeken ár-érték aránynak megfeleselő alternatívát kapunk. Mai felgyorsult világunkban, amikor mindenki rohan, dolgozik, napközben épphogy csak „gyorsan bedobok valamit” alapon a plázák étteremválasztéka az irodisták, menedzserek, diákok megmentője, hiszen a szűkös ebédidőben megannyi választási lehetőségünk van, mit kívánunk éppen. Legyen magyaros, kínai, török, mediterrán, vagy a jól bevált amerikai junk food.

A Corvin Plaza ételudvara jól fel van készülve a különböző igényekre. Diétázhatsz, vagy pont, hogy energiára van szükséged, esetleg vegetáriánus vagy, meg fogod találni az ízlésednek épp megfelelőt. Vegyük is szép sorjában mi mindent találhatunk itt, amikor az otthonról hozott szendvics már rég elfogyott.

Kezdjük az Európában legelterjedtebb kínai konyhával. A Corvinban rögtön két éttermet  is találunk. Tudtátok, hogy Magyarországon elsőként a kínai éttermek vertek gyökeret? Érdekes, hogy kevés olyan ország létezik, ami annyira ételközpontú lenne, mint Kína. Elképesztően sokszínű a gasztronómiája, persze igaz, hogy mi ebből leginkább a magyar közízlésre szabott ízvilágot ismerjük.:) Aki szereti a fűszeres ételeket, annak egy kínai „menza” valóságos ízorgiával ér fel. Legjellemzőbb ízkombinációk : szójaszósz- gyömbér- rizsbor, illetve az édes- savanyú- csípős. A kínai étkezésben tradicionálisan egyensúlyban kell lennie a gabonáknak (ide tartoznak a rizsek, keményítős ételek, tészták, kásák), a halakkal/ húsokkal és zöldségekkel. Dacára a sok zöldségnek azért óvatosan : a kínai ételek sok rejtett kalóriát tartalmazhatnak. Főleg az olajban sült tekercsek!

Ebben a bevásárlóközpontban a mediterrán ízvilágot kedvelők sem maradnak alternatíva nélkül. A Bueno széles saláta és roston hús választékának köszönhetően, az egészséges életmód elkötelezett hívei is tudnak fogukra valót találni. A közkedvelt mediterrán konyha alapját  a sok zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonafélék, tengeri halak, olívaolaj és a sovány húsok adják. Felmérések szerint, aki eszerint étkezik, elkerülheti a szív és érrendszeri megbetegedéseket. Azért menő, hogy egy plázában is van olyan hely, ahol gondolkodás- és lelkiismeret furdalás nélkül is ehetünk egy jót, ami ráadásul egészséges is, nem?

Ha már itt tartunk, akkor evidensen következik a török konyha, amit mi magyarok elsősorban a dönerekkel azonosítunk, pedig mennyivel sokszínűbb, és ha jól körülnézünk itt is találunk egészséges fogásokat! Leggyakrabban használt alapanyagok a török gasztronómiában a padlizsán, zöldpaprika, lencse, bab, paradicsom, fokhagyma, uborka. Ízletes fehér sajtok teszik változatossá a lehetséges menüt, a joghurtok pedig juhtejből készülnek. Jellemző köretek itt is a rizs és bulgur, a húsok pedig általában pácolt, grillezett variációk. Tudtátok, hogy a pitában felszolgált kebab már az 1960- as években is kapható volt Isztambulban? Ízlés dolga, de én igazából bárány hússal szeretem a legjobban, a csirke számomra kicsit jellegtelenné válik a sok zöldséges öntet között.

Miután még mindig egy bevásárlóközpont kaja- kínálatát taglalom, jöjjenek az elmaradhatatlan junk(?), vagy street foodok… Amit mindenki szeret, de persze illik a fogyasztásukkal mértéket tartani. Hát persze, hogy a hamburgerekről, sült krumplikról van szó. Nincs is plaza nélkülük. Igazából maga a gyorsétterem – mint fogalom – elterjedése  is a hamburger megjelenésével kezdődött, természetesen először az USA-ban. Kövezzetek meg érte, de én nagyon szeretem. Tisztában vagyok a hátrányaival, hogy ízfokozókat használ, de véleményem szerint néha belefér. Különben is amit a szervezet kíván, az annyira csak nem árthat, ugye? Persze ez nem azt jelenti, hogy ezen kell élni!!!!

Végül, de nem utolsósorban az igazi magyar ízek kedvelőiről sem feledkezünk meg. Hiába az egészségtudatos reklámdömping, sokan vannak, vagyunk, akik csak akkor érzik igazán jóllakottnak magukat, ha egy jó, békebeli rántott húst esznek, vagy egy szaftos bakonyit, esetleg sertés pörköltet. Őket célozza meg a Jóasszony, náluk bármikor kérhetsz ropogós kacsacombot párolt káposztával, fasírtot, lecsós szeletet, de ha éppen egy főzeléket ennél, akkor sem jönnek zavarba.

Az ételudvarban tett barangolásom, elmélkedésem ezennel a végéhez is ér. Remélem, hogy sikerült egy kicsit tudatosabbá tenni az ételválasztást a fentiek függvényében, és sikerül  egy kicsit más szemmel mustrálni a kínálatot. Ne feledjétek : itt a nyár a nyakunkon, közeleg a bikini szezon, tehát attól még, hogy gyorsan kell ennünk, simán választhatunk kímélő fogásokat… Meg egy plázában is !!

Patri