EGY HIHETETLEN CSALÁDTÖRTÉNET – A GUCCI DINASZTIA

okt 16, 2017 | Blog, Lifestyle

Ha nekem valaki elmeséli ebben a formában a GUCCI család történetét, valószínűleg azt mondom rá, hogy egy jól megkomponált forgatókönyve egy romantikus filmnek. De így, hogy elolvastam Patricia Gucci életrajzi ihletésű regényét, egyszerűen napok óta máson se jár az eszem.

Ritkán olvasok életrajzi könyveket, nálam inkább a regények állnak a preferencia élén, de erre a csodaszép borítású, csalogató című kötetre már régóta ácsingóztam. Korábban nem ismertem a GUCCI ház történetét mélyrehatóan, nekem inkább egy volt a számomra megfizethetetlen árkategóriájú világmárkák közül, akiknek munkásságát mindig rajongva figyeltem, tisztes távolból. Így teljesen naivan, mit sem sejtve álltam neki az olvasásnak, amit a kíváncsiság hajtott, hogy jobban megismerjem a divatház történetét. Elfogultak mondhatják, hogy miért nem néztem utána az interneten, de én épp azt szerettem volna elkerülni, hogy bármi befolyásoljon.

Patricia Gucci egy ötvenes éveiben járó, a hátsó borítón lévő fotója alapján, nagyon szép nő. Egy olyan családi drámát tár a szemünk elé saját életén keresztül, amire többen azt hihetik: ez csak egy szerelmes regény. Pedig annál jóval több! Az írónő szenzációsan vezet végig minket édesapja, Aldo Gucci, és édesanyja, Bruna Palombo tiltott szerelmének több évtizedes kálváriáján, mely a maga nevében káprázatos, mégis tragikusnak mondható. Anélkül teszi mindezt, hogy akárcsak egy pillanatra is elhomályosítaná saját életének vívódásai, sikerei és kudarcai, mindvégig a fókuszban tartva a kíváncsi olvasó érdeklődésének középpontját, a GUCCI ház „mocskos” kis titkait.

Nem is tudtam, hogy néhány évtizeddel ezelőtt Olaszországban még tiltott volt a válás, a megcsalást pedig egyenesen börtön-, néhány esetben halálbüntetéssel torolták meg. Így mivel Aldo, a maga déli habitusával hatalmas nőcsábászként egyszer váratlanul teherbe ejtett egy fiatal lányt, a tisztessége és becsülete azt diktálta, hogy vegye nőül és alapítsanak családot. Arra valószínűleg maga sem számított, hogy a sok kalandozás közepette őszintén szerelembe esik egy gyönyörű lányba, aki majd’ harminc évvel fiatalabb nála, és visszavonhatatlanul a végzetévé válik.

Vajon hogyan alakult volna a család sorsa, ha Aldo Gucci, aki létrehozta ezt az óriási, világméretű céget, nem egy olyan nőt vesz el, akit a „kényszer” – vagy éppen zabolátlan vérmérséklete – sodort mellé és szül neki három fiút, akik később kisemmizik és megsemmisítik? Mint apát és cégvezetőt egyaránt. Ha tudta volna, biztosan nem így tesz.

Miközben Patricia Gucci elmeséli azt, milyen volt az ő szemében szeretett édesapja, és megismerhetjük egy nagyratörő férfi gyengéd oldalát, azt is nagyszerűen tárja elénk, hogyan lett egy kisvárosi inasból – ő a nagypapa – a GUCCI márka alapítója, és hogyan vitte sikerre különleges tehetségének és jövőbe látó képességének köszönhetően fia – Patricia apja, Aldo -, hogy aztán tragikus módon kizsákmányolják és elvegyék tőle élete munkáját.

Ha pedig a szerelmi történetre gondolok, csak az jut eszembe, mindenki ilyen mindent elsöprő, érzelmekben gazdag szerelemre vágyik és hivatott, annyi különbséggel, még akkor is, ha ennek a két fiatalnak nem adatott meg a teljes boldogság, csak átmenetileg.


PATRICIA GUCCI – GUCCI Egy sikeres dinasztia című könyve megvásárolható a LIBRI könyvesboltban.

MICKEY EGERES NADRÁG – NEW YORKER

SPAGETTIPÁNTOS TOP – NEW YORKER