Egy megosztó ruhadarab, az overall

szept 12, 2022 | Fashion, Blog

A mai poszt főszereplője, egy kétségtelenül megosztó ruhadarab: az overall. Vannak akik imádják, másokat a hideg is kiráz tőle. Magam részéről még nem döntöttem el igazán, melyik csoportot képviselem, mert egyrészről nagyon tetszenek egyes fazonok felvéve, illetve látom azt is, hogy mennyire látványos darab, de a kényelmetlenség, ami viselésével jár, arra nem vágyom. Példának okáért, esti rendezvényre, buliba, eszembe se jut választani. Gondoljunk csak a “mosdó ügyekre”, már félig meddig kapatosan…

Mindezek mellett, és ellenére, az overall évek óta örvend töretlen népszerűségnek.

De honnan is ered, mióta hordjuk?

Igazából nem is meglepő a válasz, hiszen ez az “egyberészes” cuccot eredetileg az ejtőernyősök viselték, mondjuk ki, funkcionális öltözet volt. Persze, ahogy már ilyenkor lenni szokott, el is indult hódító útjára, és nem sokkal később már az autóversenyzők, motorosok is elkezdték használni. Egyenes út vezetett innen a kifutókra is.

Manapság már szinte bármilyen alkalomra viselhető, annyiféle fazonban, és anyagból gyártják, hogy gyakorlatilag minden stílusban megtalálható az üzletekben.

Lehet sportos, elegáns, vagány, bohó, vagy éppen nagyon szexis, nőcis stílusban is viselni. Persze, fontos a körítés, azaz a “mivel” viseljük. Egy szép tűsarkúval például egy sportosabb, lazább fazonú darab is nőiessé válik.

Mire figyeljünk oda a vásárláskor?

Elsősorban a szabásra, illetve arra, hogy a saját stílusunkhoz milyen típus passzol igazán. Ezeken felül, érdemes szemügyre venni, hogy a derékvonal jó helyen van-e, mennyire bő, vagy adott esetben szűk a szára, milyen típusú cipőkkel mutat a legjobban. Anyagválasztás, és színválasztás szempontjából fontos, hogy milyen évszakban szeretnénk viselni.

Az általam viselt fekete ujjatlan alapdarab anyaga vastagabb vászon, ami lehetőséget ad arra, hogy nyáron, ősszel, és tavasszal is ki tudjam használni, rétegezés kérdése az egész. (A rétegezés trükkjeiről az előző anyagban írtunk.)

Én itt egy egyszerű fehér inggel “dobtam” fel, de a lehetőségek tárháza végtelen. Hűvösebb napokon simán működik bőr- és farmerdzsekivel, bakanccsal, vastagabb oversized kardigánnal is. Sőt, ha alá egy vékony garbót veszek, a derekára pedig egy mutatós övet pattintok, nagyon látványos szett lesz az eredmény.

Lehet, hogy mégis overall-párti vagyok?

Patri