Nőies megjelenésre vágysz? Adj esélyt a tweed zakóknak!

szept 26, 2022 | Fashion, Blog

Nőies megjelenésre vágysz? Adj esélyt a tweed zakóknak!

Ha körültekintően sétálgatunk a plázák üzleteiben, nem tudjuk nem észrevenni, hogy az idei őszi szezonban mennyire népszerűek a tweed zakók, együttesek.

Nincs is ezen igazából mit csodálkozni, hiszen az üzleti stílusú ruházat, de ma már a streetstyle is szinte elképzelhetetlen tweed kabátka nélkül. Mert mutatós, mert elegáns, mert kényelmes, mert az átmeneti, de már hűvösebb időszakban igazán kihasználható ruhadarab, ami többféle stílusban is viselhető.

A tweed kabát eredetét az angol arisztokráciához kötjük. Eredetileg vadászathoz használták. Nem véletlenül, hiszen a gyapjú anyag sajátossága, hogy puha, meleg, és némiképp elasztikus is, tehát nem akadályoz a mozgásban. További nem elhanyagolható szempont, hogy az anyag nem gyűrődik.

A húszas években Coco Chanelnek köszönhetően jelent meg a nők öltözködésében is. Chanel (természetesen) kosztümöket, blézereket, és szoknyákat készített a tweed anyagból. Egy idő után a kosztümök már inkább az olcsóbb bukléból készültek.

Manapság,  az első virágkora a tweed kabátnak a 90-es évekre tehető, amikor is Karl Lagerfeld tervezett icipici szoknyákat, és rövid állású blézereket, amiket fényes, feltűnő övekkel, ékszerekkel társított.

Láthatóan, a népszerűségéből mit sem vesztett anyag, és a belőle készült stílusos blézerek, amellett, hogy elképesztően stílusosak, többféleképpen hordhatóak. Lehet elegáns a megjelenésünk, ha egy szép blúzzal párosítjuk, de szuperül mutatnak garbóval is. Sportos is lehet az összhatás, ha a kabát lezserebb, lazább szabás vonalat követ, illetve farmerral, vagy bővebb nadrággal vesszük fel.

Én két színesebb darabot választottam, érzékeltetve azt, hogy mennyire más lesz egy öltözék hangulata magától a színválasztástól. A királykék decens, figyelemfelkeltő, míg a rózsaszín adja a romantika érzetét, lággyá varázsolja a szettet, még akkor is ha farmerral párosítjuk.

Az idei szezonban a legtöbb színtípus talál számára előnyös színű darabokat, egyre azonban figyeljünk oda: a tweed anyagából adódóan picit erősít. Ezért érdemes addig menni, amíg a számunkra legelőnyösebb fazont meg nem találjuk.

Patri

Zakók – Reserved – 17.995,-

Svájci sapka –  Reserved – 4.995,-

Cipő – Reserved – 7.995,-