Ősz színesben, színekben

okt 28, 2021 | Fashion, Blog

Úgy a 90-es évek közepén voltam első alkalommal Amerikában, azon belül is New Yorkban. Ott nyűgözött le először milyen sokfélék az emberek, és mennyi különböző stílusú öltözködés képviselteti magát, amire persze nem volt nehéz rácsodálkozni az itthoni, ”az olasz divaton kívül nincs más” után. (Pedig számunkra már az is óriási fejlődés volt.) A másik, ami nagyon tetszett, hogy ez mindenki számára teljesen természetes volt.

Onnantól kezdve zavar, a máig is népszerű jó magyar szokás, az egymás megszólása. ”Nézd már, ez hogy néz ki!” Ugye mindenki számára ismerős a mondat? Az, hogy ez még mindig jelen van az életünkben, azért érdekes, mert azóta számunkra is kinyílt a világ, több divatirányzat és trendek sokasága jutott el hozzánk. Az internetnek hála, simán ráláthatunk a világ, a divat távolabbi pontjaira, tehát láthatjuk, hogy a szépség a sokszínűségben rejlik.

Ennek a posztnak a témáját az a kérdésfeltevés ihlette, hogy vajon mennyire tűnik ki az ember a tömegből, ha az ősz beálltával, nem fekete vagy szürke színekbe öltözik, hanem színeset vesz fel. A képek önmagukért beszélnek.

Na, de térjünk vissza a stílusirányzatokra, azon belül is a color blockingra. Az irányzat úttörőjének a Benetton cég nevezhető, gondoljunk csak a mindenki számára emlékezetes színgazdag plakátokra. Maga a color bocking igazából az 1940-es évektől folyamatosan jelen van, a 60-as, 70-es években élte a virágkorát, de tudjuk, hogy a divat egy körforgás, szóval itt volt velünk a 80-as, 90-es években is. Tehát egyáltalán nem új ez a trend, csak valahogy mi nem vagyunk elég merészek hozzá.

De mi is az a color blocking?

Legegyszerűbben fogalmazva annyit jelent, hogy minta nélküli, nagy színes felületek találkoznak egy öltözékben belül, tehát egy színteli, vibráló öltözködési világ, ami látványos kontrasztot mutat. Persze elsősorban, az élénk színtípusú hölgyeken mutat igazán, mint a tél és a tavasz, de ugyanúgy lehet a pasztell árnyalatokat, cukorkaszíneket is egy öltözékben belül párosítani.

Mire figyeljünk, ha colorbocking megtetszett?

Igyekezzünk minél egyszerűbb szabásvonalú ruhákat választani és a mintákat kerüljük. Kevésbé bevállalósak először ne kísérleteznek 3-nál több színnel. Minimalizáljuk a kiegészítőket is. Egy jó szett összeállításához elég egy kis fantázia, merészség, kreativitás, némi színérzék és persze színes alapdarabok a gardróbból.

A színek mindig vidámságot hoznak. Tény, hogy nyakunkban az ősz, lassan a tél és vele a depi, szóval miért ne nyúlnánk a legegyszerűbb hangulatjavító módszerhez?

Hajrá csajok, színesedjünk!

Patri