HÍRES ANYA HÍRES LÁNYA

máj 5, 2019 | Blog, Lifestyle

Vérükben van a hírnév? Tavaly Anyák napján úgy gondoltuk, kedves gesztus a saját édesanyánkhoz szólni. Idén kicsit másképp szerettem volna, ezért egy olyan anya – lánya páros mellett döntöttem, ahol mindkét nő sikert ért el karrierjében. Vajon eleve elrendelt, vagy kemény munka?

Ha híres ember gyermekére gondolunk, sajnos mai napig tartja magát az a nem túl barátságos következtetés: könnyű neki, hiszen az Ő fia/lánya, nyitott ajtók várják mindenhol, semmit sem kell azért tennie, hogy sikert érjen el, mert már “eleve jár neki”. Áldás ez, vagy átok? Vajon, ha alaposan belegondolunk, mi hogyan cselekednénk ilyen helyzetben? Azt mondanánk egy nagyszerű lehetőségre, hogy “köszönöm, nem kérem”, csak mert nem akarjuk, hogy ránk húzzák a vizes lepedőt? Vagy élnénk vele, mert bár könnyebb, a siker nem ott fog eldőlni, hogy megkaptuk a feladatot, hanem ott, hogyan teljesítünk benne.

Híres szülő gyermekének nem könnyű lenni. Világhírűé pláne! Már fogantatásuk pillanatában óriási figyelem övezi őket, a kéretlen fókusz pedig sokak életét nehezíti meg. Mert mi van, ha ő másképp akar élni, más teszi boldoggá, másképp képzeli el a jövőjét? Visszahúzódóbb, alkotó személyiség, vagy egyszerűen csak a saját jogán akar ismertté, vagy még inkább elismertté válni!? Ismerek olyan fiút, akinek az édesapja vezető politikus. A srác egész életében cipeli annak terhét, hogy a híres papa “árnyékában” éljen, szép számú családjában ráadásul egyedüli fiú gyermekként. Megvan benne ugyan a vágy arra, hogy független legyen és csak abban alkosson kiemelkedőt, ami az ő területe, de már a bemutatkozás pillanatában determinálja a róla formálódó véleményt – amin valószínűleg a kisugárzásából kivehető zavar sem segít. Hiába küzd a megítélés ellen, talán ő maga sem hiszi el, hogy képes megcsinálni. Testközelből tapasztaltam, mennyire hatással tud lenni ez egy személyiségre, egy életre. De térjünk vissza az Anyák napjához, az anya-lánya párosunkhoz.

Sok lehetőség pörgött a fejemben, vajon kikre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni? Példaértékű Goldie Hawn és Kate Hudson kapcsolata, de már a csapból is az folyik. Ismerjük a vadóc modellt, Kate Mosst és lányát, de hogy a modell világnál maradjak, Cindy Crawford és gyönyörű lánya, Kaia Gerber is jó példa lehetne. Azonban még náluk is meghatározóbb páros számomra Madonna, és világhírű csemetéje, Lourdes Leon.

Szerintem Madonna valamit nagyon jól csinált! Valószínűleg nem sokan adtak volna akár egy forintot is azért, hogy abból a nőből, aki korát meghazudtoló szexuális szabadosságával, feltűnő viselkedésével, harsány megjelenésével egyszer 6 gyermekes anya lesz, akik közül 2 sajátja, 4 pedig örökbefogadott, ráadásul szép, tisztességes életet élnek. Lehetnének lezüllött, lázadó tinik, akik ki akarnak törni a híres anya árnyékából és saját jogukon ismertséget szerezni (ha akarnak egyáltalán). Mégis, kevés olyan hírességet találni, akiknek gyermekei ennyire jól és visszafogottan kezelik a születésüknél fogva járó hírnevet.

Legidősebb lánya Lourdes Leon 22 éves. Hihetnénk, hogy anyjához hasonlóan imádja a feltűnést, a megosztó, figyelemfelkeltő megjelenéseket, fürdőzik a sikerben és gazdagságban. Evidens is lenne, hiszen a híres mama a világ egyik legismertebb asszonya, hatalmas befolyással és óriási hatalommal. És mégis: ha rákeresünk Lourdes – vagy ahogy most már hívatja magát, Lola – nevére a neten, akkor kevés dolog derül ki róla. A világ mégis kíváncsian fordul felé, a legapróbb dolgokra, amit tesz, felkapjuk a fejünket, a sajtó alig várja, hogy lecsaphasson rá. Interjút nem szokott adni, még saját Instagram oldala sincsen, csak Madonna feedjében szokott megjelenni hivatalosan. Persze nem kerüli a feltűnést, ha mondanivalója van, él a kezében lévő lehetőségekkel: ami pont a nyilvánosság eszköze. Bár mondhatjuk, hogy olyankor sem öncélúan teszi. Ott van rögtön az a Converse kampány, amit csak azzal a feltétellel vállalt, ha semmit sem kell megváltoztatnia magán. A cég belement, ő pedig szőrös hónaljjal pózolt a képeken. Ugyanezt tette Rio Uribe 2018-as divatbemutatóján, szőrös lábbal vonult végig a kifutón. Az üzenete nem más, mint hogy ne kelljen nők millióinak elvárásoknak megfelelően élnie, csak mert a divatlapok hasábjairól csupasz, tökéletes testek köszönnek vissza. A feministák akkor imába foglalták a fiatal hírnök nevét.

Ha Lourdes megjelenik valahol, az önmagában hírértékű, ha ott van egy divatbemutató első sorában, csak úgy kattognak a vakuk. Tanulmányaira fekteti a hangsúlyt, semmit nem bíz a véletlenre – vagy a kapott hírnévre. Képzi magát és a háttérbe vonul, ha kell távol az anyjától, csak hogy a saját útját járja. Nem hallunk róla megbotránkoztató híreket, nincs tele az internet átbulizott éjszakák fotóival, vagy drogos – mámorban töltött pillanatokról. Nem váltogatja a szerelmeit és nem arról szól minden pillanata, hogy feltűnő legyen és harsány. Bár eszközei nekem néha szélsőségesek, mégis azt érzem, hogy nem lép át egy határt, hanem ügyesen lavíroz egy mezsgyén. Szóval, hogy Madonna valamit tényleg tud, az megint igazolódott, amiért idén Anyák napján nálunk ő lett a kiválasztott.

Nektek ki jut eszetekbe, ha híres anya híres lányára gondoltok? Írjátok meg nekünk kommentben az Instagram fotó alá, kíváncsiak vagyunk rá!

Sziasztok,

Anita