Hogyan öltözködjünk színtípusunknak megfelelően?

szept 16, 2020 | Blog, Fashion

Mostanában nagyon felkapott dolog lett a színtanácsadás, ezzel együtt megnőtt az érdeklődés a színek, illetve a színtípusunknak megfelelő öltözködés iránt. Ez jó dolog, ám az igazsághoz hozzá tartozik, hogy egyáltalán nem könnyű megtalálni az “igazi” színeinket. Ennek részben az az oka, hogy a trendszínek szezonokként változnak és hiába keressük, egyszerűen nincs a boltokban a “mi “ színünk.

Az első kérdés persze az, hogyan is határozható meg, hogy milyen színtípusba tartozunk. Mindenképpen szín-, stílustanácsadó segítségével, mert csalóka lehet ha magunk állunk neki önmagunk elemzésének. A művelet minimum 1,5-2 órát vesz igénybe, amikor is smink nélkül, letakart hajjal, természetes fényben igyekszik a tanácsadó több száz színkendő segítségével megfejteni, melyik típusba tartozunk.

Mikor születik helyes eredmény?

Szerencsés esetben, mi magunk is látjuk, hogy a helyes színek segítségével, arcunk sokkal kipihentebbnek, üdébbnek tűnik, szemünk csillog, a színek nem “nyomnak” el minket és nem is sápasztanak. Ezt megzavarhatja sok esetben a saját színvonzalmunk. Ez azt jelenti, hogy vannak kedvenc színeink vagy hordunk bizonyos színeket ősidők óta és meggyőződésünk, hogy azok állnak igazán jól. Aztán kiderül, hogy mégsem. Sokszor előfordul az is, hogy egyszerűen félre diagnosztizálnak minket egy tanácsadás során. Ilyenkor abszolút nem érezzük magunkat komfortosan a nekünk javasolt színekben, tehát ajánlatos tovább nyomozni. Nálam például az volt a helyzet, hogy nagyon szeretem az őszi színeket, a lakásomat is ilyenekkel dekorálom. Barna hajam van és kreolos bőröm, szentül hittem, hogy ősz típus vagyok, aztán kiderült, hogy tél. Ekkor kezdtek komolyabban érdekelni a színek, pontosan emiatt kezdtem továbbképezni magam színtanácsadóvá, a majdnem 16 év stylistként eltöltött év után. Jó pap is holtig tanul, nem igaz?

Mi van abban az esetben, ha épp nem a mi színeink a divatosak és nem tudunk színtípusunknak megfelelő darabokat vásárolni?

Először is tudatosítsuk magunkban, hogy ezek a szabályok nincsenek kőbe vésve és ne szorítsuk magunkat felesleges keretek közé. Az öltözködés egy kreatív terület, itt is vannak apró trükkök, hogy a kívánt hatást elérjük, akkor is, ha például ősz típusként tele vannak az üzletek teleknek előnyös darabokkal. Erre valók az arc közelében viselt kiegészítők, egy jó smink, fülbevaló, sál. Megoldás lehet az is, ha a felsőruházatban igyekszünk megtalálni a színünket, alulra pedig ilyenkor simán felvehetjük azt ami “van”.

Mitől meglepő egy színösszeállítás?

Sokan egyszerűen rutinból öltözködünk, megszoktuk mit mivel párosítunk és eszünkbe se jut kicsit kísérletezni a színek párosításával. Az általam viselt outfit ennek az elő példája. Alul a bő szabású nadrágom, meleg bézs árnyalatú, amit ha az arcom közelében viselnék, inkább sápasztana, de tetszett, tehát megvettem. Ezért hozzá egy erőteljes, szikrázó lila árnyalatot választottam, ami viszont abszolút az enyém. Első blikkre kevesen passzintanák össze ezt a két színt, de nekem tetszik, és a fekete öv és táska (ami szintén szuper választás a tél típusnak) teszi kompletté a szettet.

Egy szó mint száz, legyünk bátrak, fektessük le az alapköveket és utána merjünk kreatívak lenni. Ne ragaszkodjunk dogmatikusan ahhoz amit mondanak nekünk, inkább kezeljük mankóként a kapott tanácsokat és nyugodtan csaljunk időnként. Ne felejtsük el, hogy legalább ilyen fontos a megfelelő, előnyös fazonok, szabásvonalak megtalálása, ne a divat után menjünk, hanem a saját stílusunkat igyekezzünk megtalálni.

Szuper, szórakoztató kísérletezést kívánok mindenkinek, lányok!

Patri