INSPIRÁLÓ NŐK A VILÁGBÓL

márc 8, 2018 | Blog, Lifestyle

Nőnap alkalmából mi is gondoltunk a nőkre, rendhagyó módon! Szerettük volna, ha ez az alkalom nem csak egy egyszerű köszöntésből, jelképes virágcsokorból áll, hanem valami inspirálót, ösztönzőt tudunk adni nőtársainknak, amiből ma is erőt meríthetnek. Vagy inkább akikből!

Példaképet könnyű találni: választhatjuk a zenéjét, a stílusát, karizmatikus megjelenését, bármit, ami számunkra fontos és meghatározó a személyét illetően. Sokan tették már le lábnyomukat a világban. Rengeteg nő van, akik akaratuknak és hatalmas erejüknek köszönhetően több év, vagy évtized után is stabilan állnak még egy lelkileg megtépázott világban is, ahol eszményük minden akadályt képes volt legyőzni. Szerettünk volna erőt adni Nektek, magunknak, hogy lássátok, bárki képes nagyot ugrani, ha el mer rugaszkodni. De vannak nők, akik a legbátrabbak sorából is valamivel kitűnnek!

Napokig tettük a neveket egy kalapba: kiről írjunk, ki volt annyira meghatározó szereplője a történelemnek, hogy helye van ebben a listában? Annyi nő, annyi csodás személyiség alakította a női történelmet, hogy szinte lehetetlen felsorolni. Ott van például Grace Kelly, aki önzetlen szeretetből feladta karrier-álmait, hogy egy férfi oldalán elfoglalja az őt megillető helyet (szó szerint a trónt), és az emberiségért téve még nagyobb díjat nyerjen, mint egy Oscar: feltétlen elfogadást és rajongást egy idegen országtól, akiknek hátralévő életét szentelte. A határokon túl is. Vagy ott van például Reese Whiterspoon, nőjogi aktivista, színésznő, két gyermek édesanyja, aki Hollywoodban harcol azért, hogy a nőknek egy szebb, jobb világot teremtsen. Rengeteg név, rengeteg óriási feladat. Így kiválasztottunk egy-egy nőt, akik számunkra jelentenek valamit, benneteket pedig arra kérünk, hogy gondolatban egészítsétek ki ezt a sort a saját női példaképetekkel!

fotó: https://www.facebook.com/theashleygraham/

Én Ashley Graham mellett döntöttem, aki külsőleg totális ellentéte annak a nőnek, akit Patri választott, de nem ez volt a meghatározó. Mégis, már önmagában ez a két nő két teljesen különböző tengelyen egyensúlyoz, de ezek csak külsőségek. Ashley a világ első számű plus-size modellje. Egy erős és bátor nő, aki szembe ment az elvárásokkal, aki igazán őszintén képes volt felvállalni magát, aki utat nyitott számtalan lánynak, hogy az elfogadást tűzze zászlajára. Valamiben elsőnek lenni mindig jóval nehezebb feladat, hiszen olyan ösvényen kell végig sétálnod, ami messze nincsen kitaposva, sőt gyakran orra is lehet bukni.

fotó: https://www.facebook.com/theashleygraham/

Emlékszem, mikor Ashley TedX-es előadását hallgattam egészen beleborzongtam. Színpadi emberként tudom mit jelent az, egyedül kiállni több száz ember elé, egyenes háttal, mosolyogva, nagyon határozottan elmondani mindazt, ami bennünk van. Még nehezebb megtenni ezt úgy, hogy magadat kell kitárnod a világnak. Ez a modell olyan magabiztossággal és szeretettel beszél hatalmas idomairól, kerekded formáiról, hogy tényleg elhisszük neki, nem csak üres szavak. Elmeséli gyerekkori traumáit, azokat a bántásokat, amik karrierje elején érték, a legnehezebb időszakokat, amikor már-már feladta, de mindig újra felszívta magát és csak ment előre, hogy megvalósítsa önmagát. És amit akkor még valószínűleg nem tudott: megreformálja a divatipart, lerombolja az addigi tendenciákat, és fityiszt mutasson az elvárásoknak. Ő lett az első nő, aki miatt még a Mattel is meggondolta magát, és akiről első plus-size Barbie babáikat formázták. Mit plus-size?!?!?! Igazi női babákat öntöttek műanyagba! Ez az igazi erő, ha tetszik hatalom, ami egy nő kezében van: változni és változtatni őszinte, odaadó, erős akarattal!

Csodás nőnapot kívánok mindenkinek!

Anita

Mi, Nők megszámlálhatatlanul sokszínűek vagyunk. Még egy személyen belül is jó pár személyiség lakozik bennünk. Talán szokatlan, hogy a nőnapi posztot nő írja, de most jobb híján ez van. Aggodalomra semmi ok, nem fogalmazom újra a feminista kiáltványt, de ami tény, az tény.

  • Olyannyira , hogy néha magunk is meglepődünk adott esetben saját magunkon, reakcióinkon, és ez JÓ! Én például szeretem, hogy meg tudom lepni magam olykor-olykor… Ezek azok a pillanatok, amikor belül nagyon mosolygok… nagyon!
  • Talán pont ezért soha egy percre sem jutott eszembe, hogy milyen jó lett volna, ha fiúnak születek.

A nőktől színesebb, izgalmasabb a világ… persze néha fárasztóbb is, valljuk be őszintén. Nőnap alkalmából én most egy számomra izgalmas, elismerésre méltó, emellett megfejthetetlen, ellentmondásos személyiségű Nőről fogok írni. Olyanról, akinek a neve mindannyiunknak mond valamit. Aki nyomot hagy.

Sokaknak biztos elcsépeltnek tűnik, de én Angelina Jolie-t választottam.

Ő nálam abszolút favorit. A kalapban volt még Teréz anya és Audrey Hepburn is. Rájöttem azért, mert a közös nevező bennük a jóság, az adni akarás. Persze, alapvetően mindannyian jónak születünk, de van akinek az élete úgy alakul, hogy felszínre tud törni és lehetősége van nagy dolgokat véghezvinni, akár az életet is az adásnak szentelni… úgy globálisan.

fotó: https://www.facebook.com/angelinajoliebr/

Angelina Jolie – amellett, hogy gyönyörű nő, szex szimbólum, filmsztár és rendezőként is jegyzik – elképesztően izgalmas személyiség is lehet. Ellentmondásos, vad, ösztönösséget sugároz, de elképzelhetetlen számomra, hogy kellő tudatosság nélkül oda jutott volna, ahova… ENSZ jószolgálati nagykövet, gyerekeket fogad örökbe a világ minden tájáról. Kultúrákat hoz össze és tartja meg mégis a gyökereket. A világ legjobb pasijával karöltve. Már ennyi is bőven elég egy életre. És persze ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy nem egy sikersztori a vége (mármint a házasságnak), de ki tudja mit hoz még a jövő és azért mégiscsak gyarló emberek… ugyanúgy mint bárki.

Sokat lehetett olvasni arról, hogy zűrös természet, zavaros magánéletétől nemegyszer visszhangzott a nemzetközi sajtó, férjét lopta (!), drogozott, öntörvényű életet élt, sorolhatnánk napestig…. és mégis, ebből a hollywoodi celeblétből tudott szintet lépni, óriási távlatokat járt be. Ám azt gondolom, ez mind hiába tűnik iszonyúan izgalmasnak – a filmezés, a luxus, a sok utazás, a hírnév – mégsem könnyű Karma az övé.

fotó: https://www.facebook.com/angelinajoliebr/

Áldás és átok egyszerre, a lehetőségeket birtokolni és óriási elvárás alatt élni, azt hiszem ezt elbírni, ahhoz különleges személyiség kell. Sok ajándék az élettől és sok nehézség is. Nem mindenkinek adatik meg ilyen szinten. És nem is mindenki bírná. Állandóan a reflektorfényben lenni, ahol az egész világ veszi górcső alá minden egyes mozdulatát. Elképesztő nyomás lehet, főleg egy ilyen megosztó, nyughatatlan, szélsőséges természetnek. Tudjuk, olvassuk, hányan nem bírnak megbirkózni ennek a tizedével sem, összeroppannak. Nos, úgy fest, Angie bírja és elvitathatatlan, hogy hozzátesz, hogy ez a Föld egy jobb hely legyen.

Ikon mint színésznő, mint nő, mint anya, humanitárius akciói mind-mind csak alátámasztják azt a meggyőződésemet, hogy bárki bármit is mondjon (mert lehet őt szeretni és nem szeretni), de azt el kell ismerni, hogy nagyon különleges ember, aki tud élni különleges helyzetével.

A hétköznapok Angelináinak ezúton kívánok nagyon boldog nőnapot!

Patri