KERTMOZI A TETŐN – NAGYON MEGY A RETRÓ ÉLETÉRZÉS

aug 27, 2019 | Blog, Lifestyle

Reneszánszát éli a kertmozi élmény, a retró korszak egyik átütő közösségi megoldása most újra szárnyal és egyre többen teszik le a voksukat mellette.

Van valami romantikus bája a kertmoziknak, én már várom, hogy mikor újítanak be a befektetők egy ütős kis autósmozival. Ha erre gondolok, nekem egyetlen kitörölhetetlen élményem van, mégpedig a Grease című John Travolta musical, amiben Sandy és Zuko első közös randija zajlik a gimis években, kínos véget érve. Persze nem ez utóbbi miatt annyira meghatározó számomra, hanem maga a helyzet, a helyszín, ami valahogy teljes egészében kimaradt a gyermekkoromból, de látjátok, azóta is mély nyomot hagyott bennem, hogy egyszer magam is szívesen átélném ennek az élményét.

Én amúgy határozottan mozifanatikus vagyok, és nem csak a popcorn miatt – bár kétség kívül képes vagyok egyedül is megenni egy nagy dobozzal -, rajongásom a filmek iránt nem múló, még akkor se, ha amúgy visszamenőleg hosszú távon képtelen vagyok idézni bármelyik szuper alkotásból is.

De az, hogy nyáron, a langyos melegben, a csillagos ég alatt a friss levegőn tölthetem az estémet, összebújva a szerelmemmel, vagy barátokkal/barátnőkkel, nekem felér egy kiadós bulizással. Ennek is megvan a maga szeánsza: elkészülsz, kimozdulsz otthonról, együtt vagytok, együtt hallgattok, együtt féltek vagy nevettek – filmtől függően. KÖZÖSEN élitek át! Otthon bárki tud magányosan ücsörögni, és valljuk be, az közel se annyira jó, mint együtt lenni azokkal, akiket szeretsz. Ráérsz majd öreg korodban a lakásban gubbasztani (bár ez sem kötelezően választható, még jobb lenne az aktív élet akkor is!).

Országszerte már több helyen van kialakítva, vagy éppen felújítva egy-egy régi intézmény, a Balaton környékén például szinte minden nagyobb városban fellelhető, de ott valahogy még autentikus is. Budapesten eddig csak hellyel-közzel lehetett kifogni ilyen kezdeményezéseket, azt is kezdetlegesebb formában, inkább amolyan szubkultúrális élményként.

Egy kertmozinak – jelen esetben, hogy hűek legyünk, tetőkert mozinak – megvan az a nagyszerű előnye, hogy régi és új filmekből tudsz válogatni. Amit már nem ad se tévé, se mozi, de mégis klasszikus, vagy korábban lemaradtál róla, vagy egyszerűen csak mindig is érdekelt, azt most pótolhatod. Emellett persze új filmekre is beülhetsz, ilyen pl. a most nagyon futó Tarantino film, a Volt egyszer egy….Hollywood is.

Hogy a Corvin plázánál maradjunk, csak augusztusban még olyan filmekre tudsz beülni, mint A kis kedvencek titkos élete, a Jurassic Park, vagy az a Yao utazása, amelyikben Omar Sy, az Életrevalók vagány beteggondozója játszik újabb nagyszerű alakítással. Amíg pedig velünk a jó idő, addig biztosan számíthattok rá, hogy a mozi kapuja – és teteje 😛 – nyitva áll előttetek! Pontos információkat a Corvin plaza honlapján (www.corvinplaza.hu), illetve a jegyrendelésről a www.kultikskycinema.hu oldalon tudtok beszerezni. Használjátok ki ezt a programlehetőséget, amíg még van idő, utána már úgyis csak a négy fal között tudtok mozizni!

TIPP:

  • nem árt, ha van nálatok szúnyogriasztó, vagy otthon már jó előre befújjátok magatokat, ők ugyanis nem kérdeznek és könyörtelenül lecsapnak, akár jegyvásárlás nélkül is!
  • illetve kapóra jöhet, hogy egy vékony pulcsi, kiskabát, vagy pokróc is van kéznél, ha ugyanis lehűl a levegő, akkor kényelmetlen fázva végignézni a filmet (mondjuk tény, hogy velem ez a légkondícionált teremben is gyakran előfordul, bár ez részletkérdés.)

Jó szórakozást!

Töltődjetek fel minél több programmal és közösségi élménnyel!

Anita