LAS VEGAN’S – ITT A PIROS, HOL A MENTES?! VEGÁN ÉTTEREM-TESZT

szept 13, 2019 | Blog, Lifestyle

Manapság egyre fontosabb téma az egészséges étkezés, az állatvédelem, a környezettudatosság, mondhatnám azt is, hogy végre valahára… Ugyanebben az arányban nő az igényes fogyasztók száma, akik a mindennapi rohanásban sem elégszenek meg a napközben “bekapok valami junkfoodot” attitűddel, vagy “egy rántott hús” mindig jó alapon döntenek az érkezésről. Ultra menő, hogy már egy bevásárlóközpontban is van alternatíva, még Streetfood fronton is. Közel három hónapja nyitotta meg kapuit a Corvin plázában a Las Vegans gyorsétterem, ami 100%-ban növényi eredetű alapanyagokból kínál húsmentes alternatívát azoknak is, akiknek nincs idejük órákat eltölteni egy- egy étkezéssel.


A mai napig megosztó téma a veganizmus, vannak, akik élből, mereven elutasítják, és vannak, akik teljes mellszélességgel állnak ki mellette. És persze vannak mindkét oldalon azok a kellemetlen figurák, akik egyáltalán nem tudják elfogadni a másik oldal érveit, őket nevezzük térítőknek.



MIT IS JELENT A VEGANIZMUS?


Ez egy állatjogi mozgalom, amely ( amennyire csak lehetséges és gyakorlatilag megoldható), elutasítja az állati eredetű termékek használatát az élet minden területén, legyen az étkezés, szórakozás, öltözködés, higiéniai cikkek választása…Több, igazából valós indokból térhet át az ember a vegan életmódra. Ennek lehetnek etikai, környezetvédelmi, vallási okai is, de igazából véleményem szerint minden egy tőről fakad… Az állatvédelem, azok kizsákmányolása, kegyetlen – mert humanusnak azért ne nevezzük – elpusztítása, egész egyszerűen azért, hogy megegyük őket. A környezetvédelmi szempontot pedig nem is kell magyarázni.


ORVOSOK, DIETETIKUSOK A VEGANSÁGRÓL


A mai napig megoszlanak a vélemények, de a tendencia egyértelműen növekszik azok javára, akik azt mondják, hogy egy megfeleően összeállított vegan étrend teljes mértékben képes pótolni a húsfogyasztást, tehát bármilyen életkorban kielégítő lehet az ember számára. Sőt mi több, állítják, a mai népbetegségek, mint pl. az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzhetők, elkerülhetőek lennének a növényi táplálkozásra való áttéréssel. Ebben a kérdésében van a legnagyobb vita, hisz vannak orvosok, akik állítják, hogy az állati fehérje elhagyása, hiánybetegségekhez vezet. Ami viszont tény : az egészségügyi szervezetek 100%- ban kiállnak a vegán étrend mellett. A teljesség igénye nélkül emellett tette le a voksát az Ausztrál, a Kanadai, a Brit dietetikusok szövetsége is, illetve a több, mint százezer dietetikus számláló Academy of Nutrition and Dietetics is.


ENNYIT A FILOZÓFIÁRÓL, JÖJJENEK AZ ÍZEK!


Kíváncsian vártuk mindhárman, hogy milyen ízélményt fogunk kapni, hiszen Anita mértékkel, de húsfogyasztó, Vera el sem tudja képzelni az életet nélküle, és én sem vetek meg egy jó cigánypecsenyét, igaz ugyan, hogy felvágottat én nem eszem, és magam részéről nekem nem lemondás nem enni húst, a krumpli sokkal inkább!

A Las Vegans egyértelműen gyorsétterem, több különböző hamburger közül választhatunk, amiben a húst a szejtán,gomba, vagy zöldségek váltják ki, a sajt szintén növényi eredetű, ahogy természetesen a szószok is, persze sok – sok zöldséggel megspékelve. Köretnek választható édesburgonya és sült krumpli is.

Gluténérzékenyek figyelem! A szejtán nem más, mint búzasikér, tehát a gabona fehérjében gazdag része, vagyis mondhatjuk, hogy tömény glutén. Íze, állaga, nagyon hasonlít a húsra, ugyanúgy fűszerezhető is. Nektek kínálnak olyan burger tálakat, amik nem tartalmaznak glutént, mint pl. Dr.Carrot tál.

Na, de vissza az ebédünkre. Hárman, háromféle ételt kóstoltunk:Anita szója nuggetseket evett vegan majonézzel, illetve hagyma csatnival, és elmondása szerint ízre elég finom volt. Azt mondta tetszik neki ez a “ vizuális becsapás”, mert a szója ebben a felhasználási módban pont olyan volt, mintha húst látna bepanírozva. Ez azért is lehet fontos, mert van, amikor csak azért kívánunk meg egy ételt, mert jól néz ki. Tehát, akinek ez szempont, valószínűleg szintén nem fog csalódni.


Én gombás hamburgert ettem, de megmondom őszintén a gombapogácsa állaga nekem kicsit száraz volt, pedig amúgy szeretem a gombát. Az édesburgonya és a veganéz, ami amúgy fokhagymás ízesítésű nekem nagyon bejött, a csatni receptjét pedig így vagy úgy, de megszerzem! Bár van bajom a gluténnel, mégis belekóstoltam -hiszen különben, hogy irhtanék róla – Vera szejtános Hot Cheezy névre hallgató hamburgerébe, ami ízre tényleg nagyon finom folt, főleg, hogy volt benne jalapeno paprika, és imádom a csípős, fűszeres dolgokat. A sajtszósz ízre szuper volt, igaz az állaga kicsit más, mint a hagyományos szószé.

A smoothiek, amik hozzáadott cukor nélkül készültek, nagyon finomak, sőt mi több laktatóak voltak. Összeségében elmondható, hogy az izélményt megkaptuk. De, miután ez a poszt a tárgyilagosság jegyében íródik, nem hallgathatom el, hogy Vera és én is nagyon felpuffadtunk az étkezés végeztével, amiből arra a következtetésre jutottunk, hogy mint mindent, ezt is meg kell szokni.. na meg a glutén… Akinek viszont nincs semmiféle ételallergiája, azoknak bátran ajánlom minimum kipróbálásra az éttermet, mert a személyzet is ultra kedves, segítőkész, figyelmes, és minden kérdésre szívesen válaszolnak a vegan étkezésre való átállással kapcsolatban, hiszen többségüknek ez tényleg nem csak egy munka, hanem egy életfilozófia.

Patri

A LAS VEGAN’S ÉTTERMET MEGTALÁLJÁTOK A CORVIN PLAZA MÁSODIK EMELETÉN, AZ ÉTTERMI SZINTEN!