LESD EL MADONNA STÍLUSÁT!

okt 30, 2018 | Blog, Fashion

„Néha visszanézek arra, aki voltam, amiket mondtam, és hogy hordtam a hajam….és a hideg kiráz ezektől.”

Igen ez a mondat, az idén 60-dik életévét betöltött Madonnától származik, aki a popszakma egyik legmegosztóbb, de vitathatatlanul egyik legszínesebb, mindig megújulni képes kaméleonja.

Mai „Lesd el a stílusát” rovatunkban az énekesnő megjelenését elemzem, fókuszba a kezdeteket helyezve. Kislány voltam, amikor berobbant a Like a virgin, de határozottan emlékszem, hogy több százszor tekertem vissza a VHS videón a klipjeit. Annyira új volt, és annyira más, mint a többi előadó, hogy képes volt egy gyerek figyelmét is magára irányítani. Érdekes kettősség, hogy amíg nekem nagyon bejött, szüleim, és a felnőttek nagy része egyszerűen egy könnyűvérű nőcskének aposztrofálták.

Madonna olyan megszámlálhatatlanul sok stílust vonultatott fel eddigi élete során, ami – ha mindegyiket 100%-ban magáénak érezte -, tisztán végigkalauzol minket a személyiség, és művészi fejlődésének jól elhatárolható szakaszain egyaránt. Szemünk előtt változott vadóc szexbombából, egy jóval kifinomultabb NŐVÉ, persze a szexust mindvégig megtartva.

Már a berobbanásakor is divatdiktátorként jellemezték. A ‘80- as években a lázadó fiatal nő, a „majd én megmutatom a világnak ” attitűd teljes eszköztárát felvonultatta.

Kicsit sem kifinomult, sokkal inkább megbotránkoztató stílusát egyértelműen a túlzások jellemezték. Túl sok smink, túl sok bizsu, túl kevés ruha… A bulldózeri elszántság, a fiatal gátlástalanság, a kicsattanó életigenlés, erő, emelete ki őt korosztályának hasonszőrű énekesnői közül.

Öltözködésben a testhez simuló nadrág, csipke minden mennyiségben, tüll szoknya, nem sokkal később a hegyes melltartók, átlátszó csipketopok, mind-mind a figyelemfelkeltésre, polgárpukkasztásra voltak hivatottak, és kétségtelen, hogy elértek a céljukat.

Nem gondolom azt, amit sokan feszegetnek amikor a Madonna topic előkerül egy-egy beszélgetésben, hogy nincs valódi arca. Sokkal inkább azt, hogy élete, karrierje minden szakaszát a végletekig kimaxolta. Gondoljunk csak bele, mi sem úgy öltözünk, úgy gondolkodunk, mint ezelőtt 5-10-15 évvel. Mi sem, pedig nem állunk színpadon, nincs többmilliós lemezeladásunk, nincs az állandó kényszer a megújulásra, ami egy művész esetében alapvetés.

Talán pont ennek a zsigeri vágynak köszönhető, hogy a legtöbb korszakalkotó stílus az Ő nevéhez köthető.

Madonna ugyanúgy letette a névjegyét a divatban, mint ahogy a popzenében arra a bizonyos asztalra, hiszen akármit is viselt korszakai során, azzal először mindig meghökkentett, majd kiradírozhatatlan trendet teremtett.

Patri

ÉKSZEREK ÉS FEJPÁNT – BIJOU BRIGITTE