MICSODA ZÖLDSÉG!

szept 20, 2019 | Blog, Lifestyle

Nehéz úgy írni egy témáról, hogy itthon még igencsak gyerekcipőben jár a környezetvédelem, a tudatos életmód, és jóval kevesebben emelik fel a hangjukat a klímaváltozás elleni teendők sürgetésére! Mégis teszek egy próbát, holott tudom, érzem, hogy van ebben némi ellentmondás.

Hétről hétre olyan posztokat láthattok tőlünk, amely az aktuális trendeket mutatja be, igyekszünk ötleteket és inspirációkat nyújtani egy-egy divathullám hétköznapi átültetésére, tippeket adunk nőknek, hogy testalkatuknak megfelelően miként tudják ügyesen becsempészni a trendeket a gardróbjukban. A “Ha kimaradzs, lemaradsz!” elv korában, amikor mindenki inkább az itt és mostban él, nehéz árral szemben tevékenykedni. A világ számos helyén éppen azokat a fast fashion márkákat támadják, akiknek kollekcióiból mi sorra dolgozzuk fel a tartalmakat. Mégis szeretnék egy próbát tenni, mert úgy érzem, egyre sürgetőbb, hogy apró lépésekkel, de elkezdjük a változást. Ha például rendszeresen követtek minket, akkor láthatjátok, hogy Patri írásaiban is sorra felmerül az ideális gardrób, ha úgy tetszik alapgardrób fogalma, amelyben arra szeretné buzdítani a nőket, milyen mindenki számára ideális színekből és fazonokból építse fel a ruhatárát és azokat hogyan tudja jól kombinálni.

Írásom is főleg azért született, hogy az első apró lépés legyen az életünkben. Bár valóban igaz, hogy a felgyorsult világ arra ösztökél bennünket, hogy ami elromlik dobjuk ki, vegyünk helyette másikat, ami elszakad kukázzuk ki és hordjunk újat, mégis azt látom magam körül, hogy egyre hangosabbak azok a platformok, ahol ennek szöges ellentétéről szeretnének meggyőzni bennünket aktivisták, életmódváltók. És mind tudjuk, a reklám olyan mint a vírus: ha terjed, akkor egyre több mindenkit képes megfertőzni.

Én például rendszeres nőimagazin olvasó vagyok, amelyekben már régóta foglalkoznak a környezettudatossággal, az öko életmóddal, a fenntartható fejlődés fontosságával. A Marie Claire szeptemberi számát teljes egészében ennek a “ZÖLDség”-nek szentelte, amelyet nem mellesleg már újrapapírra nyomtatott….nem lennék meglepődve, ha rövidesen számos másik piacvezető magazin is követné a példáját. Ezért fontosak a szószólók, az élharcosok, hogy példájukat követve mi is egyre inkább tudatossá váljunk. Annyit hallottam és olvastam ebben a témában a különböző platformokon az élet különböző területein jelentkező problémák feldolgozásáról, hogy engem is elért annak gondolata, hogy ideje tenni valamit. Ha kicsiben is, de változtatnom kell! Magamért, a jövőmért! Ha tehát minél többet hallom, minél több irányból akad az utamba a téma, akkor egyre kevésbé fogom tudni kikerülni és fokozatosan járja át – vagy inkább formálja át – a gondokodásomat.

A világ egyszerre hördült fel, amikor az Amazonas őserdeje lángokba borult. Kétségbe esett segélykiáltások jöttek velem szembe a Facebookon, sokan adományokat kezdtek gyűjteni annak megmentésére – talán az utolsó utáni pillanatban. Pedig mióta hallgatjuk már, hogy a túlzott szén-dioxid kibocsájtás hogyan teszi tönkre a bolygónkat, miként dönti pusztulásba a környezetünket?! Hány és hány felvételt láttunk már partra vetett bálnákról és fókákról, akik az elszenvedői az emberi fogyasztásnak, a műanyag életnek…. olyankor könnybe lábad a szemünk, összeszorul a szívünk, egy pillanatig gyászolunk, majd továbblépünk. Jön az újabb hír, az újabb izgalom, a másik nagyobb baja a miénknél, és már el is felejtettük, hogy mit láttunk az imént. Itthon, de a világban is, csak nagyon lassan reagálunk. Most úgy látom eljött az idő! Egyesek szerint talán túl későn, mások szerint még éppen időben ahhoz, hogy visszafordítsuk a romlást.

Greta Thunberg neve ma egyet jelent korunk egyik legnagyobb női élharcosával, aki még csak tizenéves, de a svéd középiskolás lányt már Nobel-békedíjra terjesztették fel. Greta minden pénteken sztrájkol a svéd parlament lépcsőjén, TED-előadásokat tart, és tanulmányait átmenetileg szüneteltetve járja a világot és cselekvésre szólít fel! Mindig azt hisszük, hogy a felnőtt az okosabb, aztán jön egy tinédzser, aki tükröt tart elénk…. Sokan a politikát és a hatalmon lévő kormányt hibáztatják, számos akció szerveződik azért, hogy felszólítsák országok vezetőit arra, hogy gyökeres változásokat idézzenek elő nemzetük lakóiban, és kevésbé a hatalom és profit legyen a szempontjuk, hiszen egy olyan világban, ahol nincs mit fogyasztani, mert a Föld kiürült, nehéz bármiből is pénzt kovácsolni.

Ha nem tudod, hogy hol kezdd, akkor számos fórum segít abban, miként teheted a környezetedet fenntarthatóvá, hogyan tudod megóvni a bolygót hétköznapi változtatásokkal, milyen lépések kellenek ahhoz, hogy ne okozzunk még nagyobb károkat. Ilyen platform például a: www.wwf.hu, a www.tisztajovo.hu, vagy a www.okoanyu.hu .

Tudom, hogy nem is olyan könnyű a váltás, és annak mértéke is már egyéni kérdés, hogy ki mit képes megtenni, mennyiben tud változtatni, hogyan alakul az élete. De ha mindenki azt mondja, hogy “Jaj, én egyedül úgyis kevés vagyok hozzá!”, akkor valóban sosem lesz változás. Ha viszont egyesével megpróbáljuk és elkezdjük úgy, hogy “Ezt meg tudom csinálni én is!”, akkor szerintem egyre többen és többen fognak csatlakozni, vesznek rólunk példát, lesnek el tippeket. Jelenleg az életem ott tart, hogy három alapvető dologra figyelek: a vízfogyasztásomra (évek óta), az áramfogyasztásomra (szintén), és most már egy ideje szelektíven gyűjtöm a szemetet: papír, műanyag, általános hulladék. Nem elég, tudom, de engem akkor is jó érzéssel tölt el!

Szerencsére azért ma már ciki is a nagyvállalatoknak, ha legalább bizonyos mértékben nem tartanak lépést a világgal, márpedig a #gogreen egyre hangosabb és egyre jobban követeli magának vissza a földet. Így egy fast fashion ruházati láncnál is megtalálhatsz olyan darabokat, amitől zöldebb lesz a ruhatárad. Csak néhány ezek közül, amiket a Corvin plazaban is fellelhetsz:

  • a H&M jó ideje bevezette a ruhagyűjtő akciójukat. Vidd vissza elhasznált / nem használt ruháidat, amiért cserébe kapsz egy 500 Ft-os kupont is. Ezeket a ruhákat a cég pedig felhasználja a háttérben: vagy törlőkendőket készítenek belőle, vagy tömítő anyagokat, végső esetben pedig szálakra szedik és újból ruhát varázsolnak belőle. A polcokon pedig megtalálhatóak az organikus pamutból készült holmik!
  • a TRIUMPH fehérnemű üzlet októberig várja a régi, nem használt ruhaneműket, amelyeket aztán eljuttatnak a TEXAID-hez, hogy minél tudatosabb legyen a ruházati ipar működése, és egy újszerű körforgás részévé váljanak. Bővebb információ a honlapjukon találtok!
  • a RESERVED Prémium kollekciója ugyan online elérhető, de érdemes rájuk is odafigyelni, mert a kezdeményezés Hamburg, London és Kijev után Budapestre is megérkezett. Újrahasznosított műanyagból, vagy organikus pamutból készült ruhákat is megtaláltok az évszakonként jelentkező kapszulakollekciókban.

Így már nem is olyan ördögtől való, ha mi is bátran és kellő elszántsággal beszélünk a zöld(ebb) életről! 🙂

Anita