MITŐL LESZ VALAKI SZÉP?

júl 30, 2018 | Blog, Beauty

“A szépség nem minden, de jó nézni.”

Valahogy így vagyunk ezzel mindannyian. Az emberek ösztönösen vonzódnak a szép dolgokhoz, ahhoz, ami látványában tökéletesnek hat. De mitől lesz valaki szép, mi tesz valakit igazán széppé? A külső számít igazán vagy a belső értékek? És egyáltalán: mit jelent az, hogy szép?

A mai fiatalok fejében elég sok téveszme alakult ki ebben a témában. Nagyon sokan küzdenek önbizalomhiánnyal mostanság, amely idő előtti plasztikai műtétekhez és beavatkozásokhoz vezet, holott látszatra semmi szükségük nem lenne rájuk. Nem vagyok ellenük sem, de ettől függetlenül azt gondolom, hogy a szépség egészen máshonnan ered. Picit több mint finom vonásokvagy egy tökéletesen ívelt arc összessége.

De mi történik akkor, ha ezt a kérdést beütjük a világ leggyorsabb lexikonába, a Google-ba és onnan várjuk rá választ. A tengernyi idézeten túl a Wikipédia oldalra navigál minket, ahol a következőket olvashatjuk:„A szépségolyan jellemzője a személyeknek, tárgyaknak vagy elképzeléseknek, amely miatt a puszta megfigyelés során örömöt tapasztalhatunk.” Ezzel az állítással bizonyára elég sokan egyet tudunk érteni. A szépség ugyanis valóban egy olyan dolog, amit egyszerűn JÓ nézni,bármiről legyen is szó.

„Az »ideális szépséget« megcsodálják, hiszen olyan tulajdonságokat hordoz, amelyet egy bizonyos kultúrában a szépséggel vagy tökéletességgel azonosítanak. Az illető harmóniában, egyensúlyban él a természettel, amely miatt vonzalmat érzünk, és érzelmijólétet tapasztalunk. A szépség tapasztalása szubjektív élmény, ezért bizonyos fokú eltérések lehetnek abban, hogy ki mit talál szépnek. Bizonyíték van rá, hogy a szépség tapasztalása evolúciós módon van belénk kódolva,mert azok a dolgok, elképzelések, embertípusok és tájak tűnnek számunkra szépnek, amelyekkel tipikusan olyan helyzetben találkozunk, ami a túlélésünket és génjeink tovább örökítését segíti.”

Az utolsó sort jól jegyezzük meg és használjuk bátran önigazolásként azokban az esetekben is, amikor épp a boltban tanakodunk, hogy megvásároljuk-e a hőn áhított ruhát avagy sem…Na de félre a tréfát, és térjünk vissza a Wikipédiában lévő összegzéshez, amely lefordítva annyit tesz: ami nekünk szép, az egyáltalán nem biztos, hogy másnak is az.Hogyan lehetséges ez? Először is, fussuk csak végig, hogy mit is jelentett a szépség szó az elmúlt évtizedekben!Nagymamáink idejében egészen mást, mint mostanság, ez szinte biztos. Az ő korukban ugyanis még nem igazán állt rendelkezésre ilyen széles skála az önkifejezésre, mint nekünk. Nem tudtak bevásárlóközpontokban vásárolni, mert akkoriban még nem léteztek. Nem igazán volt szokás, hogy játszanak a ruházatukkal, a színekkel, a fazonokkal, mert egyrészt nem igazán volt rá ekkora összegkeretük (csak figyeljük meg, hogy 60-70 évvel ezelőtt mire költötték el az emberek a fizetésüket és mire költik most) vagy a társadalom nem nézte túl jó szemmel a különcködést. Ők éppen ezért még többnyire igyekeztek beilleszkedni a kor által diktált keretrendszerbe. Aligha szaladgáltak színesre festett hajjal, tetoválásokkal, piercingekkel. Az Ő szépségük az egyszerűségükben és az ápoltságukban rejlett. Ha azonban még visszább megyünk az időben, egészen a 1900-as évekre, és úgy haladunk lépésről lépésre 2018-ig, akkor láthatjuk, hogy mindenféle szépségideál megfordult az évszázadok alatt. Minden egyes időszaknak megvolt a maga kedvence a Gibson lányoktól, Audrey Hepburn-on, Cindy Crawfordon át a mai influencerekig. Annyi különbséggel, hogy míg a mostani fiatalok folyamatosan követhetik kedvencük minden egyes lépését, aktuális trendi fotóit, anno erre nem igazán volt lehetőség. A régi kor gyermekeinek nem volt módja arra, hogy napi szinten betekintést nyerjen az idolja életébe. Nem volt Facebook és Instagram, hogy minden órában láthassa a példaképeit különböző élethelyzetekben. Hogy hogyan is volt jobb, ezt nehéz lenne kideríteni. Ha nagyon diplomatikusak akarunk maradni, akkor azt mondhatjuk, hogy bizonyára mindennek megvan az előnye és a hátránya is.

De egy szó, mint száz: Az elmúlt (több) 100 év szépségeiről tehát elmondható, hogy mind igencsak különböző karakterek voltak, a sportostól a teltkarcsúig, a fiústól a nőies idomokig.Voltak olyan évtizedes váltások, ahol a soron következő ideálok egyetlen vonásukban sem hasonlítottak az előző generáció kedvenceire, mégis kiérdemelték a SZÉP jelzőt. És ennek ellenére az elmúlt száz évben több tucat különböző nő került ilyen státuszba. Volt köztük sötét hajú, szőke, vörös. A szemek ugyancsak végigfutottak már egy teljes skálát. Sötétbarna spanyolok, égkék skandinávok, vágott szemű ázsiaiak. Vajon tudnánk egy-egy szépséget említeni mindegyik csoportból? Hogyne tudnánk! Többet is.Színésznők tucatjai kerültek úgy kamera elé, hogy az első castingok alapján csúnyának titulálták őket, aztán hopp… egycsapásra megváltoztak a vélemények. Julia Roberts, JessicaChastain, MerylStreep, ReeseWitherspoon, WinonaRyderalig néhány a sok közül.

De még mindig nem tudjuk, hogy vajon mi lehet a titok? Mi az, ami az általunk csodált ideálokban olyan vonzó? Mitől lesz tehát valóban szép a szép. Igazából mindenki, akire felnézünk, mindenki, akit áhítattal figyelünk, semmi mást nem tesz, „csak”első körben szereti a testét és törődik vele. Odafigyel, hogy mit eszik, mennyit mozog, mit ken a bőrére, hogyan sminkel, hogy minél jobban hangsúlyozza magán azt, ami a legszebb. Így hát megállapíthatjuk mindjárt, hogy az első tényező, ami a szépségünket lényegesen befolyásolja: a testünk állapota. Ami egyben a lelkünk temploma, és bizony-bizony már a puszta lényünktől is ragyogni tud. (Gondoljuk csak el, hogy hány esetben mondjuk azt egy boldogságtól tündöklő állapotos nőnek, hogy milyen szép!).

A mai felgyorsult világban nehéz magunkra figyelni. Nehéz időt szakítani arra, hogy meglássuk magunkban, hogy mi mitől is vagyunk szépek. Nehéz átgondolni, hogy milyen ruha, milyen frizura, milyen smink az, ami igazán nekünk való, ami igazán kihangsúlyozza az egyéniségünket. Amivel igazán közölni tudjuk a nagyvilág felé, hogy kik is vagyunk mi. Nagymamáimnak lehet, hogy nem volt erre lehetősége, mert az ő korukban sokkal inkább máshol volt a fókusz. Nekünk viszont megadatik. Hát használjuk jól és okosan! Bánjuk jól a rendelkezésünkre álló lehetőségekkel. Ügyesen és aprólékosan vásároljuk. Olyat ruhát és kiegészítőket, amelyek igazán mi vagyunk. Se többet, se kevesebbet. Hiszen a szépség alapvetően az egész egyéniségünk, minden, ami mi vagyunk. Tetőtől talpig.

A képek forrása: http://www.idealiststyle.com/blog/beauty-ideal-over-the-decades-part-5-the-80s