PROGRAMÖTLETEK KARANTÉN IDEJÉN

márc 20, 2020 | Blog, Lifestyle

Mindannyiunk élete komoly mérföldkőhöz érkezett, 2020 tavasza valami olyat hozott magával, amire egyrészt egyikünk se számított, másrészt biztos, hogy még az unokáinknak is mesélni fogjuk, mi történt velünk karantén idején…

Bár szigorúan véve maga a karantén járvány idején egy hatósági intézkedés, mely során a fertőzöttek kerülnek elzárásra egészséges társaiktól, ma, a #maradjotthon tag-ek világában gyakorlatilag egészségesek (és feltehetőleg fertőzöttek egyaránt) otthonukba zárkózva élik napjaikat, ami nem más, mint egy társadalmi távolodás annak érdekében, hogy a koronavírus terjedését megfékezzük. Egyelőre nincs még kormány által elrendelt vesztegzár (ma, 03.20-án), vagyis akinek a munkája, vagy életmódja úgy diktálja, azok kijárnak az utcára, érintkeznek másokkal, találkoznak embertársaikkal. Ha ez mégis bekövetkezik, az egy felettébb új helyzet lesz mindenki számára. És mivel nem tudhatjuk, hogy mire készüljünk, ezért lélekben jó előre be kell tárazni ötletekből, programokból, alternatív szórakozási lehetőségekből (nem csak lisztből), amellett, hogy szerencsésebbek otthonról is végezhetik a munkájukat.

Igyekeztünk hát összeszedni néhány ötletet, amivel pár napot mindenképpen átvészelhetünk a lakás falai között anélkül, hogy a bezártság érzése és a pánik eluralkodna rajtunk.

1. GARDRÓBRENDEZÉS

Itt a nagy alkalom, biztosan fejben már megszervezted a tavaszi nagytakarítást, végig mentél a házon, hol mi mindent kell a polcokról lepakolni, a könyveket kiporolni, a függönyt kimosni, az ablakot megpucolni. Hát, ha mindezeken a gyakorlatban is túl vagy, akkor jöhet a NAGY gardróbrendezés, ahol első lépésként szelektáld ki az összes téli holmidat, amire remélhetőleg néhány hónapig nem lesz szükséged, és zsákba pakolva, vagy a magasabb polcokra elhelyezve rendezd át a szekrényedet, felkészülve az igazi tavaszi-nyári melegre, teret engedve a maxi ruháknak, szoknyáknak, sortoknak és még a bikininek is! Ha ezzel megvagy, de úgy érzed nem fárasztott le kellőképpen, akkor vedd elő a teljes készletedet és szelektálj! Vágd ki azokat a göncöket, amiket évek óta azért őrizgetsz, mert egyszer még biztosan jó lesz valamire. Tudjuk, hogy nem lesz. És – bár nem könnyű -, de az a farmer is csak fölösleges helyet foglal a szekrényedben, ami még húsz éve a tíz éves érettségi osztálytalálkozón volt rád jó. Nem kell a kislányos rajongással őrizgetett crop top se a mi korunkban, és valószínűleg a diszkókorszak is végetért számunkra. A pasik elnyűtt, kinyúlt nyakú pólói és molyrágta pulcsijai sem kellenek már tovább, de a gyerek bokalengős nadrágja is bizony ciki lesz neki egy idő múltán.

Photo by Sarah Brown on Unsplash

2. KERTÉSZKEDÉS

Akik kertes házban élnek jól tudják, hogy a tavasz egyet jelent a fák metszésével, a hagymácskák elültetésével, az első fűnyírással. Ideális program a langyos melegben, feltöltődhetünk a friss levegőn, arcunkat finoman megcsípheti a nap. Családosok, kisgyermekesek ezúttal újíthatnak is, készülhet homokozó, játszóház, bunker is a kertbe, vagy mini golfpálya, lehet focizni és tollasozni is. A gyerekek játszva élvezhetik a tesi órát, a szülőknek pedig nem kell azon izgulniuk, hogy merre csavarog a kis huncut.

3. ONLINE TANULÁS

Számtalan fórum van, ahol a különböző korosztályok és érdeklődésű csoportok képezhetik magukat és tanulhatnak. A hétköznapokon sokszor hallom, hogy bár egyesek szeretnék magukat fejleszteni, a napi teendők mellett erre vajmi kevés esélyük van (de persze az is lehet, hogy egy kis lustaság is befigyel). Nos, ezúttal nincs mentség, tessék szépen kiválasztani azt a képzést, ami érdekes lehet. Tanulhatunk programozást, zenét, történelmet, smink- és stylist ismereteket, vagy akár fotózást is, de találunk képzést arra is, hogyan kezdjük el felépíteni álmaink vállalkozását. Számos nemzetközi egyetem kínál ingyenes online képzést, ehhez persze nyelvtudás is szükséges, de ha csak magyarul megy, a Webuni és az Eduline ebben is segít. Egy dolgot ne felejtsetek el: előre kell tekinteni! Ez a kialakult helyzet adott, innen kell majd építkeznünk, tehát minden megszerzett tudással csak többek és hatékonyabbak leszünk a jövőben!

Photo by Kaboompics .com from Pexels

4. KULTÚRA

Több kultúrális intézmény is úgy döntött, hogy a krízis idején elérhetővé teszi programjait az online térben. A Petőfi Irodalmi Múzeumban Szabó Magda és Arany János kiállítást nézhetünk meg egy virutális séta keretében. A MÜPA honlapján a videók között számos, a Hangversenyteremben megrendezett koncertet és előadást nézhetünk vissza, teljes valójában, a tökéletes videófelvételeknek köszönhetően igazi koncertélményt lopva az otthonunkba. Fent van a Punnany Massif koncertje, Ramón Vargas áriaestje, vagy Harcsa Veronika előadása Gyémánt Bálinttal. A Magyar Nemzeti Galéria pedig elérhetővé tette a Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítását.

5. EGYÜTT A CSALÁD

Ha mindenki túlvan a kötelező teendőin – iskolások az online tanuláson, szülők a home office munkán -, akkor tökéletes időtöltés és kikapcsolódás, ha közösen ültök le a nagyszoba közepén, és játszotok egyet, vagy csak beszélgettek egy nagyot. Én 35 éves múltam, de a mai napig előfordul, hogy Karácsonykor elővesszük a Ki nevet a végén-t, hát most kicsit előbbre hozzuk ezt az eseményt. De mindig jó program szokott lenni egy Activity párbaj, vagy a Tabu, esetleg bármilyen kártyajáték, szókirakó. Ha vannak velem egykorú olvasók, akkor biztosan emlékeztek még az Ország, város, fiú, lány című játékra, amit én pl. világ életemben imádtam és végtelenül egyszerű.

Photo by Elly Fairytale from Pexels

6. SZÓRAKOZÁS

Vegyél elő egy könyvet, amit már hónapok óta halogatsz. Kattanj rá a Netflix végeláthatatlan film-arzenáljára, de ma már a Youtube-on is rengeteg film érhető el teljesen ingyen, magyarul. Sok hazai sztár magára vállalta, hogy szórakoztat minket, így például Tóth Gabi mindig énekel nekünk, Rubint Réka online edzéseket tart, de főzhet együtt a család Marton Adri videóira is. Így már nem is olyan rossz, igaz?!

Találjatok vissza egymáshoz és magatokhoz is, használjuk ki hasznosan a kötelező szabadságot!

Jó egészséget Mindenkinek,

Anita