SZILVESZTERI SZOKÁSOK, AVAGY MINDENT A BOLDOG ÚJ ÉVÉRT!!

dec 29, 2017 | Blog, Lifestyle

Majd Január 1-től… ugye ismerős?:) Január 1-től leszokom a cigiről, sportolni fogok, bevonzom a szerelmet  és így tovább. 🙂 Megannyi fogadalom, amit minden évben tervbe veszünk. Nyilvánvalóan van ennek egy spirituális felhangja is, hiszen az új év, új esély!

Tavaly, mondhatni nem voltunk jó passzban a barátaimmal egyetemben. Ebből kiindulva úgy döntöttünk, hogy kihagyjuk a szilveszteri “kötelező” szórakozást, és otthon maradunk, szűk körben eszegetni, iszogatni, csacsorászni. Majd jött a nagy ötlet, ha már úgyis ilyen kis családiasan vagyunk, miért ne csináljuk végig az év utolsó éjszakáján különböző nemzetek szilveszteri szokásait sorrendben haladva az időzónák szerint?!?


Annyit elárulhatok, az este szuper jól sikerült, és ami a lényeg, mindannyiunknak egy sokkal jobb éve lett! 🙂


Na nézzük mire is figyeljetek, ha sikeres, eseménydús évet szeretnétek..

Az első, amiről muszáj szót ejteni, hogy mit viseljetek:
Pirosat, ha jövőbeni párotokat szeretnétek megtalálni. Ez a babona elsősorban ugyan a fehérneműre vonatkozik, de kicsire nem adunk. 🙂 Zöldet, ha az új évtől egészséget , és pozitív energiát vártok.

És akkor nézzük, milyen szokásokkal búcsúztatják az óévet szerte a világon:

Magyarország: malac húst javasolt enni. Tilos a baromfi és a hal. A pénztárcába (nyers) lencsét kell tenni.

Anglia: Pontban éjfélkor a házigazdának ki kell nyitnia a hátsó ajtót, hogy kiengedje az összes rosszat majd kinyitni a bejárati ajtót, hogy bejöjjön a jó.

Spanyolország: Spanyolország egyes tartományaiban aranygyűrűt dobnak a pezsgősüvegbe, akinek pedig a poharában landol a gyűrű, szerencsés évre számolhat.

Hollandia: a hagyomány szerint szilveszterkor amerikai fánkot kell enni, mert ez áldást hoz a házra. Szerintük ugyanis a gyűrű alakú sütemény biztosítja, hogy a szerencse is, akárcsak a kör, végtelen legyen.

Latin-Amerika: A Latin-amerikai országokban az emberek szívesen bújnak sárga ruhába a szilveszteri bulikon. Ugyanis úgy hiszik, ez az árnyalat, amelynek tónusa a legközelebb áll az aranyéhoz, a következő évre gazdagságot hoz nekik.

Argentína: semmi más dolgunk nincs, mint pontban éjfélkor a jobb lábunkkal előrelépni, hogy ezzel kezdjük meg aztán az évet, ami ezek után nyilvánvalóan csak szerencsés és sikeres lehet.

Kuba: A kubaiak szilveszter napján teletöltenek egy edényt vízzel, amelyet éjfél után kiöntenek az ablakon. Ezzel kívánnak tiszta, sima lefolyású újévet.

Ecuador: Aki szerelmet szeretne találni, azok vöröset, akik pedig gazdagságra szeretnének lelni, ők pedig sárga fehérneműt viselnek.

Mexikó: Hogy tutira bebiztosítsuk magunknak a mozgalmas évet, nem kell mást tenni, mint hogy éjfélkor egy üres bőrönddel sétáljunk egyet odakint. Aki így tesz, az az eljövendő évben sok utazásra és számtalan izgalmas kalandra számíthat.

Jó szórakozást, és mindenkinek sikerekben gazdag új évet kívánok!

Patri