TÉVHITEK ÉS VALÓSÁG – HOGYAN DOLGOZIK VALÓJÁBAN EGY SZEMÉLYI STYLIST?

aug 12, 2018 | Blog, Lifestyle

Manapság elképesztően felkapott szakma lett a stylist, szín- és stílustanácsadó. Pont úgy, ahogy egy időben mindenki modell volt,coach és személyi edző. Ez sajnos értelemszerűen együtt jár a szakma felhígulásával, hiszen bárki kinevezheti magát stylistnak egy tanfolyam elvégzése után. Erről többet nem is írnék, mert nem lenne elegáns. Az ok, amiért ez a poszt mégis íródik, az az, hogy sajnos naponta szembesülök – ügyfeleim elmondása, illetve megjelenése alapján – fatális tévedésekkel. Ezzel csak annyi a probléma, hogy a bizalom alapvetően fog meginogni az olyan szakemberek irányba is, akik évtizedek óta ezzel foglalkoznak sokéves tapasztalat birtokában és már letettek az asztalra valamit. Itt szögezném le, hogy kizárólag a magam nevében formálok véleményt.

MI SZÜKSÉGES AHHOZ, HOGY VALAKI JÓ STYLIST LEGYEN ÉS MIBEN TUD SEGÍTENI?

A szakmai tudáson túl elengedhetetlen az emberek ismerete, az empátia, némi pszichológiai alapismeret, alázat, olykor kellő humor. Ma, amikor a külső megjelenés ilyen mértékben felértékelődött, kiemelt jelentősége van annak, hogy a lehetőségeinkhez mérten a maximumot hozzuk ki magunkból.

Az első benyomás az esetek döntő többségében jelentősen meghatározza a továbbiakat. Legyen szó állásinterjúról, randevúról, tárgyalásokról, megbeszélésekről. Az üzleti világban dolgozók, salesesek, menedzserek, cégvezetők kiemelten érintettek a témában, a politikusokról nem is beszélve…

KIK VESZIK ÁLTALÁBAN IGÉNYBE A STÍLUSTANÁCSADÓ SZOLGÁLTATÁSAIT ÉS KIKNEK AJÁNLOTT?

Tapasztalataim szerint elsősorban olyan hölgyek és urak, akiknek az életében valami jelentős változás állt be. Lezárult egy párkapcsolatuk, új munkahelyet keresnek, babázásból vissza szeretnének térni a munka világába vagy éppenhogy kirepültek a gyerekek, esetleg elérkezett az életközépi válság …

Fontos megjegyezni, hogy a lehető legjobb döntés a fent említett esetekben egy szakember felkeresése, hiszen ez ugyanúgy egy segítő szakma, mint adott esetben a pszichológus. Legyen bármekkora is a „baj”, a külső megváltoztatása, felfrissítése egy fontos lépése a „gyógyulásnak”. Hiszen az, hogy a tükörből egy új én néz vissza ránk, óhatatlanul hat a belsőnkre is. Önbizalmunk szárnyalni kezd, magabiztosabbá válunk, ezáltal könnyebben vesszük az akadályokat is. A sok bók, amit a megújult  külsőnk által bezsebelünk, vitán felül jót tesz a léleknek és csodák csodája, az öngerjesztő folyamat beindul.

Persze nem állítom, hogy lelki problémák esetén ez az egyedüli üdvözítő gyógyír, de sokat segít, az biztos. Aztán persze jöhet a pszichológus is!

fotó: Katona László

HOGYAN VÁLASSZUK KI A SZÁMUNKRA MEGFELELŐ SZAKEMBERT?

Lekövethető referenciák és szakmai háttér nélkül vakon ne bízzunk senkiben. Ma, az internet korában nem nehéz utánanézni a szakmai múltnak. Így könnyen elkerülhető a csalódás és persze az is, hogy feleslegesen fizessünk… sok esetben a semmiért.

HOGYAN MŰKÖDIK A STÍLUSTANÁCSADÁS A GYAKORLATBAN?

Az első találkozás meghatározó. Ekkor alakul ki a kölcsönös szimpátia, ami a bizalom alapja. Szerencsés esetben már az első percekben sikerül egy hullámhosszra kerülni az ügyféllel. Nagyon fontos, hogy mielőtt még bármi történik, megtudjuk mivel foglalkozik az illető, mi a napi rutinja, milyen az életritmusa, mi az elképzelése, milyen elvárásoknak kell megfelelnie a hétköznapokban. A beszélgetés során számos dologra fény derül.

Én személy szerint nagyon figyelek már a beszédmódra, tempóra, hanglejtésre is, illetve, hogy mennyire halk szavú a kliens. Ezek mind-mind árulkodnak az illető személyiségéről, esetleges önbizalomról vagy annak hiányáról.

Érdekes megjegyezni, hogy a hozzám fordulók 80%-a már prekoncepciókkal érkezik önmagát illetően. „Nekem ez nem áll jól.”, „Túl vékony/kövér/magas/alacsony vagyok.”, „Azt mondták ez nem jó nekem.” Általában véve elmondható, hogy alapvetően a hibáinkra, gyengeségeinkre fókuszálunk, ahelyett, hogy arra figyelnénk – és azt helyeznénk előtérbe – ami szép, előnyös rajtunk. Őszintén azt gondolom, hogy ugyanannyi energia fordítani a hozzáálláson. 🙂

ELSŐ LÉPÉSEK

Első körben tisztázzuk az alkati sajátosságokat, illetve a színtípust. Helyesebben (és ez fontos!), hogy jelen állapotában (pillanatnyi haj- és bőrszínnel) milyen színek az előnyösek, melyek kevésbé. Teljesen más a kép, ha a fodrásztól érkezik az ügyfél és akár egy árnyalattal is másabb színű a haja, mint a megszokott. Manapság a szolárium, a hajfestés, a színes kontaktlencsék korában egyik pillanatról a másikra is változhat a típus meghatározása.

Ezt követően végigtárgyaljuk az alap gardrób kulcsfontosságú darabjait (amennyiben a beszélgetést nem követi gardróbrendezés), mert kizárólag ennek ismeretében indulhatunk el vásárolni. Eközben természetesen beszélgetünk, illetve gyakorlatban próbáljuk fel azokat a darabokat, amiket a korábbiakban megbeszéltünk. Félretéve a szkepticizmust, inkább egy barátnős közös shopping hangulatot idéz az üzletekben töltött idő. Felfoghatjuk ezt egy tét nélküli kísérletezésnek is.

(Zárójelben jegyzem csak meg, hogy a a gardróbrendezés nagyon hasznos dolog. Hiszen kiszelektáljuk az elavult, előnytelen darabokat, meghagyjuk azt, ami használható, majd erre az alapra kezdjük felépíteni a praktikus, funkcionális, minden-mindennel-működő ruhatárat, esélyt sem hagyva az esetleges „mellényúlásnak”.)

Az elégedett, boldog mosoly, a „soha nem gondoltam volna, hogy ez nekem jól állhat” szófordulat, mind-mind olyan visszajelzések, amik miatt ezt a hivatást gyakorlom már közel 15 éve.

JÓ, JÓ DE NEM TÚL DRÁGA?

Igen, a stílustanácsadásnak, gardróbrendezésnek, közös shoppingnak van díja. De(!), ez az összeg elenyésző ahhoz képest, hogy mennyi pénzt dobunk ki az ablakon feleslegesen, a nem átgondolt , impulzív vásárlások során, csak azért mert ott az üzletben „jó ötletnek tűnt”. A gardróbok tele vannak használaton kívüli darabokkal, mert otthon sok esetben hamar kiderül, nem illik a meglevő ruhákhoz, nem előnyös a szín, esetleg fazon vagy egyik sem. Ez az igazán elherdált pénz. 🙂

Ha a fenti érvek ellenére mégis túl drágának tűnik a stylisttal való közös munka, akkor a körültekintőek találhatnak gazdaságosabb opciót is. Budapesten a Corvin Plazában működő stylistszolgáltatás elérhető mindenki számára. Kedvező konstrukcióban működik, hiszen egy vásárlási utalvány ellenében maga a szolgáltatás ingyen vehető igénybe, az utalvány értékét pedig egy az egyben le lehet vásárolni a Plaza üzleteiben.

MINDENT ÖSSZEVETVE…

A stylistszolgáltatás ma már nem elérhetetlen álom, hiszen áldozni magunkra, megjelenésükre, hosszútávú befektetés a jövőnkbe!

Forràs: https://frankpatri.blog.hu/