Tudod, hogyan válassz jó napszemüveget?

aug 9, 2021 | Blog, Fashion

Nyáron a legbiztosabb kiegészítő nem más, mint a napszemüveg! Én egyébként egy kialvatlan éjszaka után azt mondom, maga a megmentő, ha felkapom és tükörbe nézek, már-már azt is merem gondolni, hogy minden a legnagyobb rendben van a szemkörnyékemmel! 😀 😀 😀 Persze nem csak anyukák hordanak napszemüveget, hanem gyakorlatilag mindenki, akit zavar az erős fény, nem szeret hunyorogni (mert gondol a később kialakuló makacs ráncokra is), illetve szereti, mint kiegészítőt. A lehetőségek tárháza határtalan, mi aznap, amikor Verával ehhez az anyaghoz kerestük a megfelelő darabokat, hosszú perceket álltunk a display előtt és csak próbáltunk, próbáltunk, próbáltunk.

#corvinplaza #corvinas

Mert ugye nem mindegy, hogy milyen az a szemüveg, vagy éppen mennyire áll jól viselőjének! Hiszen ma már nem csak szimplán funkcionális eszköz, hogy megvédjük szemünk világát a káros sugaraktól, hanem gyakorlatilag dizájnelem is, ami szerves részét képezi megjelenésünknek.

No, de hogyan válasszunk megfelelő napszemüveget?

  1. Ma már alap, hogy a lencse legyen UV-szűrős, ami jó eséllyel UV400-ról indul (ezt szinte mindegyik szemüveg tudja már), de minél magasabb a szám, annál nagyobb védelmet nyújt.
  2. Aztán természetesen fontos a méret is: a szárak hosszúsága és a keret szélessége azért számít, hogy a szemüveg ne csússzon le az orrunkról folyamatosan, de ne is szorítson (egyszerűen azért, mert egyrészt nem esztétikus látvány az éktelenkedő mély, piros folt az orrnyergen, másrészt semmilyen szorítás nem egészséges a keringés szempontjából).
  3. Ismerd az arcod formáját és tudd, hogy mi áll jól! A szögletes arcúak válasszanak kerek formájú napszemüveget. A szívalakú arcformához jól passzolnak a szögletes megoldások, ahogy a kerek arcúak is inkább ilyet vegyenek fel. A cicás vonalú lencseforma szinte kivétel nélkül mindenkinek jól áll, mert nagyon dekoratív, nőies darab.
  4. És hát ne feledkezzünk meg az oly’ „fontos” trendiségről se, vagyis egy divatos szemüveg tényleg éke lehet a megjelenésünknek.
#corvinplaza #corvinas

Mi most két stílusnak megfelelően keresgéltünk: akartunk egy sportosabb és egy nőiesebb fazont, amivel érzékelhetően bemutathatjuk a különbséget. A sportos alatt természetesen ezúttal nem azt értjük, hogy futáshoz kerestünk, hanem egy laza, hétköznapi, mondjuk farmeres összeállításhoz. Mint amikor nőies alatt is azt értjük, hogy kifinomult, elegáns darab, például könnyű nyári ruhákhoz, csipkéhez, hivatalos megjelenéshez. Körülbelül úgy tudnám ezt jól leírni, mint amikor színházba mész. Az ünneplő ruhádhoz sem veszed fel a pufidzsekidet, hanem a szövetkabátot választod. A kis feketéhez sem a biciklis napszemüveget kapod fel, ugye?!

Amúgy ismerve a fenti szempontokat sem volt annyira egyszerű a választás. A Kodak üzletében az INVU napszemüvegek között válogattunk, felpróbálva vagy 30-40 különböző fazont. Ez a márka egyébként svájci gyártmány, ha valaki nem ismerné, ami akár garancia is lehet a minőségre. 100%-os védelmet nyújt a káros sugarak ellen és ultra polarizált lencséi vannak. Az árak szempontjából igazán a megfizethető kategóriába tartoznak. Amit én személy szerint még megállapítottam, hogy nagyon könnyűek ezek a szemüvegek.

Amikor a sportos fazonhoz kerestünk, akkor a mindenféle giccstől és csicsától mentes, letisztult megoldást részesítettük előnyben, így a teljes egészében műanyag keret mellett döntöttünk Verával. Itt már csak abban tettünk különbséget, hogy kinek milyen fejformája van és mik az egyéni igényei. Az sem mindegy például, hogy milyen ívű a szemöldök, eltakarja-e a keret, vagy hagyjuk esetleg kilátszani. Viszont az mindig legyen alap, hogy a szempilláid ne érjenek a lencséhez.

#corvinplaza #corvinas
#corvinplaza #corvinas

Amikor pedig a nőies fazont kerestük, jöhettek az extrák a napszemüvegen. Nálam ez kizárólag a letisztult, egyszerű megoldást jelenti, tehát szóba se jöhetnek kövek, vagy cirádák, ami esetenként a száron elő szokott fordulni. Ez amúgy már azt gondolom kizárólag ízlés kérdése és egyáltalán nem lehet megmondani, kinek milyen típus lesz első látásra szerelem. Én magam az arany és fekete kombinációját választottam, míg Veráé kizárólag arany keretes változat. A képeken is lehet látni, hogy itt már a formák között is jobban tudunk különbséget tenni, az enyém kicsit macskás, hegyesen felfelé ívelő, Veráé pedig lekerekített fazon, de a full arany keret egyszerűen vonzza a szemet. Bár a képen kevésbé látszik, de izgalmas megoldás, hogy a keret elkülönül a lencsétől.

Szerintem egy jó napszemüveg nemcsak a rejtőzködést teszi lehetővé, hanem kicsit rejtélyessé is válhatunk tőle, ami rejt bizonyos izgalmat magában. Én egyébként napszemüveg fanatikus vagyok, nagyon sokféle van itthon a szekrényben és mindig variálok, vannak aktuális kedvencek. De egy dolog biztos, megéri a befektetés, hiszen mégis csak a szemünk világáról van szó.

Sziasztok,

Anita

A napszemüvegeket megtalálod a Kodak üzletben a -1-es szinten.

Anita sportos bordó keretes – INVU 29 900.-

Vera sportos bordó keretes – INVU 31 900.-

Anita elegáns fekete-arany keretes – INVU 31 900.-

Vera elegáns arany keretes – INVU 31 900.-